Daca nu iti permiti sau nu este necesara achizitionarea si instalarea unei centrale pe gaz in casa ta, boilerul electric este varianta ideala de a economisi sume importante si de a beneficia de propriul sistem de incalzire a apei. Mai mult, in zonele izolate sau rurale unde lipseste accesul la reteaua de gaz, acest sistem de incalzire electric este solutia optima.
Cu toate acestea, gradul de confort resimtit odata ce ai instalat noul tau boiler electric poate fi influentat decisiv de caracteristicile modelului ales, astfel incat o informare temeinica in prealabil este absolut necesara. Pentru a putea decide corect asupra boilerului electric care ti-ar satisface necesitatile de consum a apei calde, in randurile de mai jos iti oferim cele mai importante aspecte dupa care sa alegi modelul potrivit casei tale.
1. Capacitatea. Boilerul electric include un rezervor in care este colectata si incalzita apa rece, iar acesta poate avea un volum cuprins intre 5 si 150 de litri. Astfel, capacitatea care va corespunde cel mai bine nevoilor tale va fi determinata prin aproximarea cantitatii de apa calda care iti va fi necesara pentru o singura folosire. In cazul in care incalzesti 150 de litri si folosesti numai 40, pierderea de energie va fi sesizabila, iar daca nevoia de apa calda depaseste frecvent capacitatea de incalzire a boilerului, confortul va avea de suferit.
Important: pentru ca apa sa fie mentinuta la o temperatura potrivita pentru intrebuintare, boilerul nu trebuie deconectat de la sursa de alimentare cu electricitate. In cazul in care penele de curent sunt frecvente sau ai obiceiul de a scoate boilerul din priza in momentele in care nu folosesti apa, sfatul este sa alegi un boiler electric de capacitate mica (pana in 50 de litri), astfel incat apa sa poata fi reincalzita rapid si folosind mai putina energie.
2. Performanta. Presiunea si puterea sunt cei mai importanti indicatori de performanta ai unui boiler electric. Trebuie sa vizezi o presiune (masurata in bari sau pascali) ridicata atunci cand boilerul este instalat la un etaj superior sau in cazul in care suprafata locuintei este una foarte mare. Astfel, presiunea mai mare poate impinge mai departe apa calda, iar locuintele cu suprafata mare implica distante mai mari intre boiler si robinet. Functionarea corecta si eficienta in cazul unui circuit lung se poate realiza numai cu ajutorul unui boiler electric cu presiune ridicata.
Puterea, masurata in watti (W), este indicatorul care iti spune cat de repede va putea fi incalzita apa rece colectata. In acest sens, un boiler electric de capacitate mare va trebui sa aiba o putere de cel putin 1500 W pentru a putea incalzi apa in timp util. Bineinteles, consumul de energie va creste odata cu puterea pe care o ofera modelul de boiler ales.
3. Optiuni si functionalitate. Termostatul ce controleaza permanent temperatura apei este prezent la toate modelele de boiler electric disponibile pe piata, insa unele permit reglajul. Pentru a mari gradul de confort la utilizare, alege un echipament care ofera posibilitatea setarii temperaturii maxime a apei si ajusteaza aceasta temperatura pana la un nivel tolerabil, insa nu prea scazut.
Confortul mai este influentat si de capacitatea rezervorului raportata la puterea de incalzire. Astfel, daca alegi un boiler electric cu rezervor mic si putere mare, vei avea apa calda in cel mult jumatate de ora, insa daca o putere mica va trebui sa incalzeasca intreg rezervorul de 150 de litri, atunci va trebui sa astepti chiar si cateva ore.
Pentru mai multe detalii si sfaturi, precum si daca vrei sa gasesti cele mai performante modele de boiler electric pentru locuinta ta, acceseaza sectiunea de “boilere electrice” din categoria “sanitare” a site-ului nostru sau apeleaza la consultantii care te vor indruma cu mare drag!