Cele mai importante probleme pe care un om și le pune în momentul construirii unei clădiri sunt cele legate de aspect: formă, culoare, numărul de etaje, culoarea geamurilor.
Mult prea puțini sunt cei care iau în considerare unele probleme cu adevărat importante atât pentru constructor cât și pentru utilizator și anume instlațiile. Acestea din urmă sunt de cele mai multe ori alese pe baza criteriului prețului minim, decizie care pe termen lung se dovedește a nu fi cea mai bună.
Confortul unei clădiri este definit în cea mai mare parte de instalaţii, pe care trebuie să le alegem corect, privind lucrurile atât din punct de vedere economic cât şi practic.
Acest articol are rolul de îndruma consumatorii în a lua decizia dea mai bună în ceea ce privește instalația de încălzire.
Cele mai importante aspecte în luarea acestei decizii sunt scopul și gradul de utilizare al clădirii.
Pentru clădirile cu un grad de utilizare mai scăzut, cum ar fi școlile, clădirile de birouri, sălile de evenimente, se recomandă instalare unor sisteme capabile să ajungă la temperatura dorită într-un timp cât mai scurt. Astfel de sisteme sunt cele cu ventiloconvectoare sau cu radiatoare, care la rândul lor trebuie dimensioate corect. Un avantaj al ventiloconvectoarelor este timpul scurt în care ambientul ajunge la confort termic, iar ca dezavantaj este poluarea fonică pe care acest tip de instalație o produce.
În cazul clădirilor cu un grad mai ridicat de utilizare precum locuințele, trebuie să ținem cont de cel puțin trei aspecte: gradul de poluare fonică, randamentul sistemului și confortul termic. Cele mai recomandate sisteme prentru acest tip de clădiri sunt sistemele de încălzire, precum încălzirea în pardoseală, care la nevoie poate fi suplimentată cu radiatoare.
Avantajele încălzirii în pardoseală sunt evidente: gradul ridicat de confort datorat curenților de aer cald ce tind să se ridice și încălzirii uniforme. În ceea ce privește consumul, acesta este cu 20% mai scăzut decât în cazul celorlalte sisteme utilizate în locuințe, zona încălzită fiind doar cea utilizată, nu și zona din apropierea tavanului.
Mitul conform căruia sistemele de încălzire în pardoseală ridică praful, este adevărat doar în cazul sistemelor dimensionate incorect, având temperatura suprafețelor peste limita admisă, care este 29ºC în zonele circulabile, 31ºC în zone necirculabile.
Pentru aplicaţii industriale putem utiliza: încălzirea în pardoseală industrială, radiatoare, tuburi negre, panouri radiante. Dintre acestea cea mai recomandată soluţie este utilizarea panourilor radiante. Cu acest sistem costurile sunt mai mici, spre deosebire de celălalte sisteme menționate, deoarece acestea din urmă ar încălzi inutil un volum foarte mare de aer. Totodată panourile radiante au o durată de viaţă ridicată şi nu necesită întreţinere specială.
Alegerea materialelor de calitate în cazul instalaţiilor este esenţială. Materialele de o calitate inferioară pot cauza probleme majore în timpul utilizării, care pot duce la deteriorarea clădirii, dar pot afecta și sănătatea utilizatorilor.
Un bun exemplu este cazul pierderilor de apă din instalaţii, unde poate apărea mucegaiul, igrasia, cauzând probleme serioase de sănătate şi costuri suplimentare pentru remedierea problemelor apărute. Aceste probleme pot fi evitate prin alegerea unor materiale corespunzătoare.
De cele mai multe ori o investiție inițială mică în materiale slabe din punct de vedere al calităţii se dovedește a fi mai costisitoare decât o investiție inițială mai mare făcută în materiale de calitate.
Ing. Szatmari Bernadett