Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Beneficiile sistemelor de instalaţii bine proiectate

Unul dintre cele mai importante aspecte al unei clădiri este confortul pe care aceasta îl oferă. Din păcate, prea puțini sunt cei care se gândesc la obținerea unui nivel înalt de confort încă din faza de proiectare a clădirii, făcând abstracție de necesitatea și importanța unui proiect bine întocmit de către specialiștii în domeniu.      

O instalație proiectată corect și făcută cu material de calitate ajută la economisirea pe termen lung a banilor, timpului și energiei. Deși nu se văd, instalațile pot fi considerate cea mai importantă parte a unei construcții.

Confortul este dat de totalitatea condiţiilor şi factorilor care asigură o existenţă plăcută, comodă şi igienică. Confortul are două componente esenţiale: confortul termic şi calitatea aerului interior.

Confortul termic nu se referă  doar la temperatura interioară, este suma mai multor parametri cum ar fi : umiditatea relativă, viteza de mişcare a aerului, temperatura medie de radiaţie a elementelor delimitatoare ale încăperii, etc. De exemplu la o temperatură de 18˚C, deplasarea aerului cu o viteză de 0,5 m/s produce o senzaţie de frig, iar  la aceeaşi viteză a aerului şi temperatura de 20-22˚C, apare o senzaţie plăcută. În momentul proiectării unui sistem de instalaţii, inginerul proiectant trebuie să ia în calcul toate aspectele importante din punct de vedere al confortului.

Calitatea aerului interior înseamnă toţi factorii care, pe lângă elementele confortului termic asigură microclimatul plăcut în clădire: conţinutul de praf, gaze şi vapori din aer, mirosul, nivelul de zgomot, iluminatul, gradul de ionizare, etc.

În momentul proiectării acești factori prezenți în clădire sunt luați în considerare ca un tot unitar, inginerul dezvoltând sisteme care să funcţioneze în simbioză. Cu aceste sisteme de încălzire, instalaţii sanitare, ventilare/climatizare, instalaţii de iluminat bine proiectate putem ajunge la confortul dorit, în funcție de bugetul și dorințele clientului.

Alegerea materialelor de calitate în cazul instalaţiilor este esenţială. Materialele de calitate inferioară pot cauza probleme majore în timpul utilizării, care pot duce la deteriorarea clădirii, dar şi a sănătății utilizatorilor. Spre exemplu în cazul pierderilor de apă din instalaţii po sa aparî apar mucegaiul și igrasia, care pot cauza probleme serioase de sănătate, dar şi costuri suplimentari pentru remedierea problemelor apărute   doar din cauza calității necorespunzătoară a materialelor.

Aproape de fiecare dată materialele de calitate inferioară, cu prețuri scăzute, se dovedesc a fi mult mai scumpe decât cele de bună calitate, datorită pagubelor pe care o instalație nerorespunzătoare le produce și remedierii acestra. Acest lucru este valabil şi la proiectele de instalaţii: instalaţiile proiectate incorect sau instalaţiile executate fără proiect.

Toate aceste probleme pot fi evitate cerând sfatul specialiștilor în domeniu.  Cu ajutorul lor  puteţi obţine un grad de confort ridicat, dar puteţi economisi şi bani.

 

Ing. Szatmari Bernadett