Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care specialistii nostri le primesc de la beneficiari este legata de tipul de finisaj care se poate monta peste sistemul de incalzire in pardoseala. Pentru a clarifica situatia, sistemul de incalzire in pardoseala nu este un sistem restrictiv, care sa impuna limite, ci unul care sa sporeasca confortul de care te bucuri acasa. Astfel, daca vrei sa simti podeaua calda sub talpi in diminetile geroase, afla ca nu vei fi limitat in a alege un singur tip de finisaj al acesteia.
Confortul nu consta numai in temperatura interioara optima, astfel incat toti stimulii pe care ii simti pot contribui. Atingerea unui material placut, aspectul si estetica pe care o preferi, culorile, luciul suprafetei si alti factori sunt poate la fel de importanti in ecuatia confortului din locuinta. Alegerea finisajului, asadar, este o decizie ce iti apartine in totalitate si nu ar trebui sa te simti constrans in niciun fel. Totusi, foarte important este sa informezi proiectantul cu care colaborezi asupra materialului pe care l-ai ales si sa nu-ti schimbi decizia. Montarea unui finisaj diferit dupa ce sistemul de incalzire in pardoseala a fost instalat poate sa nu corespunda calculelor initiale, astfel incat puterea termica a sistemului si consumul de energie sa difere, iar experienta de utilizare sa nu fie la fel de placuta pe cum te asteptai.
Necesarul termic al casei este un calcul foarte important care asigura dimensionarea corecta a sistemului de incalzire in pardoseala. Fiindca fiecare centimetru de grosime a sapei poate modifica foarte multe cifre, astfel incat o importanta majora o are colaborarea cu un bun specialist in realizarea proiectului de incalzire in pardoseala. Necesarul termic mai poate fi influentat si de tipul si grosimea termoizolatiei imobilului, suprafata vitrata si alte elemente de constructie.
Inainte de montarea finisajului ales, sistemul de incalzire prin pardoseala va trebui sa fie pornit in mod repetat, la valori din ce in ce mai ridicate, pana la atingerea valorii normale de lucru (proces ce dureaza cateva zile). Dupa racirea suprafetelor (si uscarea corecta a sapei) se poate monta finisajul dorit.
De retinut: lemnul mai poate “lucra”, insa recomandarea este ca placarile ceramice sa fie montate cu adeziv elastic.
Dimensionarea si configurarea
Dupa calcularea necesarului termic al locuintei, sistemul de incalzire in pardoseala va putea fi dimensionat si configurat corect, iar aceasta configurare va lua in calcul finisajul ales. Astfel, nu finisajul trebuie ales in functie de sistemul de incalzire, ci sistemul de incalzire in pardoseala trebuie configurat corect in functie de calitatile pe care vrei sa le aiba podeaua ta.
De ce este atat de important finisajul? Pentru ca diferitele materiale pe care le poti alege au, bineinteles, si proprietati termice distincte. Astfel, gresia, granitul sau marmura (materialele “reci”) au un indice de transfer termic diferit de cel al parchetului (lemn), iar doua incaperi cu aceleasi dimensiuni, dar cu finisaje diferite pot inregistra o diferenta de temperatura chiar si de cateva grade Celsius in conditiile in care sistemul de incalzire in pardoseala este identic.
Diferente intre materialul ales
Granitul, marmura si gresia pot avea o putere de incalzire de pana la 110W/mp, in timp ce parchetul laminat, in functie de grosime, poate atinge valori intre 60 si 85 W/mp, toate aceste calcule tinand cont de normele de lucru ale incalzirii in pardoseala de maximum 29 de grade la nivelul podelei in camerele de locuit si 33 de grade in bai.
Cu toate ca proprietatile termice sunt diferite, alegerea parchetului nu este o decizie mai putin buna atata timp cat este luata in faza de proiectare. Totusi, un parchet subtire (cu rezistenta termica mai mica) poate asigura o economie mai mare de energie decat unul foarte gros. De asemenea, va trebui sa tii cont si de specificatiile producatorului atunci cand alegi parchetul, ca sa te asiguri ca folosirea sa impreuna cu un sistem de incalzire in pardoseala este recomandata.
In cazul in care inca nu te poti decide asupra finisajului, iti aducem aminte ca ai la dispozitie si varianta gresiei cu model (si aspect) de lemn.