Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Ce funcții prezintă un vas expansiune?

Te gândești de ceva timp să achiziționezi un vas expansiune, dar nu ești pe deplin hotărât/ă în privința modelului și a caracteristicilor? Element care garantează funcționarea optimă a instalației termice, vasul prezintă un rol esențial în definitivarea unui ambient confortabil. Este practic cheia care reglează întreg mecanismul de alimentare cu apă a casei. Rolul pe care îl prezintă este asemenea unui amortizor. Elimină astfel riscul de creștere a presiunii apei care intră în centrală, ceea ce reduce semnificativ riscul problemelor tehnice. Rezervorul prezintă două camere, delimitate printr-o diafragmă. Una dintre camere este presurizată cu aer.

Te întrebi care sunt avantajele pe care le oferă utilizarea unui vas expansiune? Ei bine, pe listă se regăsesc următoarele aspecte:

 • Asigură o protecție sporită instalației și previne riscul exploziei. În momentul în care presiunea apei atinge un anumit nivel pot apărea accidente grave. Posibilele explozii pot crea pagube numeroase, atât de ordin material, cât și uman. Un vas de expansiune de calitate devine alegerea inspirată pentru a evita asemenea situații neprevăzute.
 • În cazul în care este vorba de un vas de expansiune conectat la un hidrofor, principalul avantaj este că îmbunătățește consumul de apă. De asemenea, utilizarea energiei electrice va fi eficientizată, tocmai pentru că vasul influențează pornirea pompei.
 • Elimină posibilitatea de deschidere a siguranței pe care o integrează centrala termică. Pierderile de apă nu vor mai reprezenta probleme greu de gestionat. Nu va mai trebui să investești în activități de înlocuire sau modificare a sistemului de încălzire. 

 

Cum alegi un vas expansiune?

Te afli în căutarea unui vas expansiune care să garanteze performanțe excelente? Ei bine, procesul de alegere nu este deloc unul ușor, mai ales că pe piață sunt disponibile numeroase modele. Însă, dacă ai nevoie urgent de un asemenea dispozitiv, e indicat să ai în vedere următoarele aspecte:

 • Interesează-te cu privire la cei mai apreciați producători de pe piață. Fă un research temeinic cu privire la serviciile și produsele oferite de cei mai buni de pe piață. Nu uita de puterea comparației. Aliniază tot la cele mai înalte standarde de siguranță și profesionalism și elimină variantele care nu se pretează cerințelor tale.
 • Acordă importanță feedback-ului primit din partea celor care au achiziționat deja un vas de expansiune. Uneori, cea mai bună modalitate prin care poți elimina posibilele probleme cauzate de alegerea produsului greșit este de a cere păreri sincere. Întreabă-i pe cei care sunt dispuși să-ți spună deschis câteva lucruri despre experiența lor cu vasul de expansiune achiziționat.
 • Stabilește-ți un buget care să te ajute în procesul de achiziționare. Ieftin și bun nu este un principiu care să se aplice și în cazul dispozitivelor cu rol de protecție și reglare a sistemului de încălzire. Pune accent pe importanța calității dacă te-ai hotărât să achiziționezi un vas expansiune centrală.
 • Ia în calcul caracteristicile tehnice pe care le prezintă vasul de expansiune. E recomandat ca dispozitivul să reziste cu succes în fața temperaturilor extreme și a factorilor de coroziune. Asigură-te, de asemenea, că poate fi racordat direct la cazan.
 • Analizează dimensiunile de care dispune vasul și gândește-te unde poate fi integrat în așa fel încât să nu aglomereze spațiul. Trasează schițe și fă măsurătorile necesare care să te ajute în definitivarea deciziei corecte.  

Cum se montează un vas expansiune? 


Chiar dacă alegi un vas expansiune de calitate superioară, etapele de montare nu trebuie tratate cu indiferență. Orice greșeală care intervine în procesul de instalare poate duce la probleme grave și cheltuieli adiționale.

Vrei să afli care sunt principalele activități în ceea ce privește definitivarea montajului? Ei bine, iată care sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le derulezi:

 • Oprește alimentarea cu energie electrică a boilerului sau centralei termice.
 • Mai apoi, trebuie să verifici conducta de retur.
 • Următoarea etapă este cea de presurizare a vasului. Este o activitate care necesită multă atenție și care poate fi derulată corect numai dacă respecți instrucțiunile de instalare.
 • Conducta vasului trebuie conectată la cea de retur. Vei avea nevoie de o supapă de izolare în forma literei T pentru a definitiva cu succes procesul de conectare.
 • Ultima și poate cea mai importantă etapă este cea de verificare. E important să te asiguri ca toate conexiunile să fie strânse. 

Activitățile aferente montajului unui vas expansiune nu sunt atât de complexe. Totuși, e indicat să apelezi la o echipă specializată pentru a derula toate etapele necesare. Profesioniștii în domeniu îți vor garanta avantaje numeroase:

 • Eficiență – Rezultatele finale se vor ridica în mod sigur la nivelul așteptărilor, tocmai datorită tehnicilor aplicate.
 • Confort – Timpul pe care l-ai fi alocat montajului îl poți folosi în alt scop.
 • Multifuncționalitate – Pe lângă cunoștințe vaste în domeniu, specialiștii dețin și echipamente de ultimă generație, care integrează funcții ingenioase. 

Modele de vas expansiune pe care merită să le alegi

Te întrebi care sunt cele mai apreciate modele apărute pe piață? Ei bine, în funcție de caracteristicile combustibilului folosit există două tipuri principale:

 1. Închis – Vasul de expansiune închis este utilizat cel mai des. Este recomandat instalațiilor care integrează supape de siguranță, care au la bază apă și gaz. Prezintă două compartimente – unul pentru lichid și altul pentru aer – care sunt separate de o membrană flexibilă din cauciuc.
 2. Deschis – Indicat instalațiilor care funcționează cu ajutorul combustibilului solid. Dimensiunile pe care le integrează sunt de cele mai multe ori supradimensionate. Astfel, dacă vrei să instalezi un vas expansiune 50 l sau chiar 100 l în camera tehnică trebuie să gândești foarte bine spațiul avut la dispoziție.

 

În ceea ce privește producătorul, există câteva opțiuni care au căpătat o popularitate crescută în domeniu:

 • Flexcon – Realizat în conformitate cu prevederile Directivei privind echipamentele sub presiune 2014/68 / UE. Vasele de expansiune de un asemenea tip prezintă o structură complet sudată și gaz de umplere azot cu rol în menținerea îndelungată a presiunii.
 • Contra-Flex – Indicat pentru sistemele cu o temperatură maximă pe tur de 120 ° C. Diafragma pe care o prezintă este foarte rezistentă, tocmai datorită cauciucului de calitate superioară pe care îl integrează.
 • AIRFIX R – Presiunea maximă de funcționare este de 10 bari. Rezervoarele sunt realizate conform prevederilor EN 13831, iar temperatura maximă pe membrană este de 70 ° C. De asemenea, vasele de expansiune Airfix R sunt recomandate sistemelor alimentare cu apă potabilă, celor închise de răcire și de acumulare cu apă caldă menajeră.

Un vas expansiune centrală este un element care influențează semnificativ funcționarea instalației termice. Tocmai de aceea, trebuie să acorzi o atenție deosebită procesului de achiziționare. Pe piață există o gamă diversificată de modele. Însă, pentru a lua decizia corectă trebuie să iei în calcul caracteristicile tehnice ale vasului și locului în care urmează să fie integrat. Nevoile și așteptările tale sunt de asemenea foarte importante. Nu uita să-ți trasezi un buget clar înainte de a face achiziția. În ceea ce privește activitățile de montaj e recomandat să iei legătura cu o echipă care activează de mult în domeniu. Astfel, vei evita cu succes eventualele complicații sau probleme de natură tehnică. Sistemul de încălzire va funcționa la capacitate maximă și vor fi eliminate toate scenariile neprevăzute. Țevile și conductele vor fi protejate cu succes, iar siguranța membrilor familiei nu va mai reprezenta o problemă greu de gestionat.

Nimic nu se compară cu eficiența alternativelor profesionale.
Investește în produse de calitate și bucură-te de avantajele numeroase pe care le prezintă!