În general există două tipuri de sisteme de termoficare, cel individual şi cel centralizat. Din prima grupă fac parte: şemineele, sobele de teracotă, convectoarele pe gaz şi aparatele pe curent electric. În acest caz sistemele de încălzire transformă energia electrică în energie termică.
În cazul sistemelor de termoficare centralizate energia termică se produce într-un cazan central din care, prin intermediul unor sisteme de distribuţie, ajunge la schimbătorul de căldură. Din această categorie fac parte: încălzirea prin radiatoare, pardoseală, convectoare din pardoseală şi încălzirea prin plinte.
În cele de mai jos, încercăm să vă ajutăm în găsirea soluţiei optime, răspunzând la trei întrebări esenţiale.
1. Ce fel de sistem de termoficare să alegem?
Răspuns: condiţia de baza este alegerea cazanului, așadar e indicat să alegem un cazan care este capabil să asigure încălzirea spaţiului dar în niciun caz să nu alegem un cazan cu o putere prea mare, deoarece portofelul nostru va avea de suferit. Să încercăm să găsim un astfel de aparat, la care producătorul asigură şi un controler, iar cel mai convenabil este, dacă acesta se reglează automat în funcţie de temperatura exterioară.
Dacă dorim să reglăm temperatura fiecărei încăperi separat atunci trebuie să montăm cap termostatic pe fiecare radiator. În aşa fel putem regla temperaturile camerelor după nevoile noastre iar în încăperile mai puţin utilizate avem posibilitatea să reducem temperatura.
2. Cum putem creşte siguranţa sistemului de încălzire?
Răspuns: este obligatorie montarea unui manometru în sistemul de încălzire pentru a controla presiunea din sistem. Aerisirea sistemului se face prin supapele de aerisire. Este recomandată şi montarea unor filtre sau/şi decantoare prin care se realizeză filtrarea impurităţilor și care impiedică ajungerea impurităţilor în sistemul de încălzire.
3. Cum este încălzirea economică? (Cum să economisim energie?)
Răspuns: cel mai important este ca prima dată să evaluăm nevoia de încălzire. În cazul caselor particulare se recomandă centralele termice în condensare. Recomandarea noastră este ca la alegerea acesteia să cerem ajutorul unui specialist în domeniu. Prin folosirea capurilor termostatice mai sus amintite putem economisi cheltuielile cu încălzirea deoarece putem regla temperatura în fiecare încăpere în parte.
Pe lângă aceste sfaturi este foarte important să avem o bună izolare termică, un cazan (centrală termică) de bună calitate, temperatură interioară normală, o bună dimensionare a sistemului și posibilitatea reglării temperaturii. Dar economisirea energiei nu este doar în interesul propriu ci, prin acesta, ocrotim și Pământul.
Dacă dorim sisteme de încălzire alternative atunci putem alege între energia solară sau energia geotermică iar, dacă ne referim la tehnici de încălzire alternative, putem alege între sistemul cu colectoare solare (sistem de încălzire solară) sau sisteme cu pompă de căldură.