Apa este demult considerată un mijloc eficient pentru transferul termic în sistemele de încălzire centrală datorită capacității termice mari. Cu toate acestea, datorită profilului chimic al apei, al diferențelor de calitate între diferite surse, a compoziției minerale și a altor caracteristici, pot apărea diverse probleme în sistemele de termoficare.
Vom vorbi în continuare despre cei mai importanți doi dușmani ai apei care pot cu ușurință să dăuneze și sistemului de termoficare pe care îl folosiți.
1. Calcarul
Cel mai mare dușman al sistemelor de încălzire centrală este calcarul care, favorizat de temperaturile ridicate, se depune în părțile cele mai fierbinți ale sistemului, în special pe suprafețele de transfer termic a centralei. Aceasta poate duce la trei efecte nedorite:
- Primul semn îl reprezintă zgomotul cazanului care poate fi pus pe seama supraîncălzirii apei pe suprafața inegală din cauza depunerilor de calcar a radiatorului.
- Calcarul depus pe suprafața termoconductorilor are efect direct asupra randamentului termic a sistemului. Conform British Water, o peliculă de 1,6 mm de calcar poate reduce randamentul chiar și cu 12%.
- Scăderea randamentului determină o funcționare mai intensă a centralei, ca urmare un consum mai mare de combustibil și o creștere a valorii facturilor.
2. Coroziunea
Coroziunea este un fenomen natural care apare inevitabil la contactul apei cu metalele în orice sistem de încălzire centrală. Extinderea acestui fenomen este influențat de mai mulți factori, de exemplu tipul metalelor sau cantitatea de aer care a ajuns în apă.
Dacă apa nu a fost tratată cu compuși de inhibare care să ofere protecție metalelor existente în sistem, pot apărea găuri minuscule sau depuneri de mâl datorate coroziunii. Mâlul depus va scădea randamentul centralei, va determina apariția unor pete reci pe radiator iar găurile minuscule se pot transforma în găuri mai mari pe elementele sistemului care sunt fenomene neplăcute și scumpe.
Coroziunea este facilitată de câțiva factori:
Intrarea de oxigen
În practică sistemele de încălzire central nu sunt protejate de oxigen. Oxigenul intră în instalație prin apă și în vasul de expansiune respectiv prin elementele mobile ca pompe, supape, țevi.
Problema apare la contactul oxigenului cu fierul din oțel în mediul de apă, recție în rma căreia se produce oxid de fier și hidrogen. Acesta din urmă este un element chimic care se dizolvă puțin în apă, capabil să migreze în instalație spre zonele cu rezistența cea mai mică, îm general spre radiatoare. În partea superioară a radiatoarelor acest fenomen crează zone reci care pot genera o presiune care să ducă la fisurarea radiatoarelor.
Valorile pH
Valoarea pH-ului în sistemele de încălzire central este de importanță critic deoarece modificarea ei are efect asupra metalelor. Valoarea ideală a pH-ului din sistemele de încălzire centrală domestice este în intervalul 6,5 și 8. În acest interval procentele de coroziune ale oricăror metale sunt în limite acceptabile.
Metale diverse
Un alt aspect de luat în considerare este contactul dintre diverse metale care poate duce la fenomene de electrocoroziune. Din metalele utilizate cel mai frecvent în instalați cel mai mare potențial de coroziune îl are cuprul. Acesta, în anumite condiții, are capacitatea de a ”mânca” celelalte metale. Chiar dacă nu se găsesc în contact direct, metalele aflate în mediu fluid pot cauza probleme de coroziune. De exemplu, cuprul dizolvat în apa recirculată atacă metalele mai puțin prețioase, în mod special aluminiul.
Temperatura și presiune
Viteza reacțiilor chimice crește de obicei odată cu creșterea temperaturii. Din acest motiv centralele termice se corodează mai rapid decât alte sisteme răcite dar similare ca principiu de funcționare. Componentele sistemului aflate sub presiune, ca de exemplu punctele de sudură, coturile sunt mai expuse coroziunii.
Iată și soluția:
Tratarea apei poate reduce efectele nocive în sistemele de încălzire centrală. În primul rând trebuie să ne asigurăm că sistemul este curat, fără depuneri sau resturi de ulei. După curățarea sistemului putem să ne protejăm instalația prin utilizarea unor inhibitori de depuneri calcar și de coroziune bimetalică.