Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Costurile și eficiență unui sistem de încălzire în pardoseală

Tehnologia actuală permite o eficientă mult mai mare decât sistemele de acum 20 de ani. Consumul cât mai redus de energie este vizat în absolut orice aspect al vieții moderne. Astfel, încălzirea în pardoseală a devenit noul sistem preferat atât de constructori, cât și de beneficiari. Asigură, temperatură optimă în special în locuințele noi, proiectate pentru a avea un consum redus de energie.

În cazul în care vrei să profiți de beneficiile acestui sistem în locuința ta, ideal ar fi să afli toate detaliile înainte de a începe construirea imobilului. Datorită cerințelor specifice pe care trebuie să le respecte acest sistem pentru a putea fi instalat și pentru a funcționa corect, din păcate nu toate locuințele pot fi dotate cu încălzire în pardoseală, în special după finalizarea construcției. Astfel, încă din etapele de proiectare, consultarea unui specialist ar fi alegerea cea mai bună în cazul în care dorești instalarea unui sistem de încălzire în podea.

Majoritatea specialiștilor sunt de acord că încălzirea în pardoseală te poate ajuta să economisești în fiecare anotimp rece între 20 și 40%, însă această economie este direct proporțională și cu eficacitatea termoizolației imobilului în care se montează instalația. Astfel, în primul rând va trebui să cântărești toate informațiile primite și să decizi dacă hotărârea de a monta un astfel de sistem este justificată în funcție de durata de amortizare a investiției totale, aici intrând și costurile izolației termice pe care nu ai fi montat-o în alte cazuri. Dat fiind faptul că prin acoperișul casei se pierde cea mai mare parte din căldură din casă, termoizolarea acoperișului trebuie făcută cu atenție, însă atât pereții, cât și ferestrele trebuie izolate corect și cu materiale de calitate în cazul în care vizezi o eficientă cât mai bună.

Pe lângă varianta în care agentul termic este apă ce curge prin țevile sistemului de încălzire în pardoseală, o altă soluție aleasă de tot mai mulți proprietari de case din România este cea a sistemului electric de încălzire în pardoseală. Aceste instalații se folosesc în special la casele nou-construite, dat fiind faptul că montarea unui sistem electric de mare putere este prevăzută și adoptată încă din faza de proiectare. Din păcate, în apartamentele mai vechi este foarte dificilă (sau chiar imposibilă) montarea unui astfel de sistem electric din cauza lipsei circuitelor electrice de mare putere.

Costurile

Bineînțeles, costurile totale (nu doar prețul de achiziție și montaj) ale sistemului de încălzire în pardoseală sunt un alt factor care contribuie la decizia de a monta o astfel de instalație. La acest capitol poți lua în calcul prețul sistemului și materialelor complementare, mână de lucru, costul întreținerii instalației și consumul de energie.

Dacă luăm în calcul un sistem de încălzire în pardoseală de calitate, montat corect într-o locuința termoizolata corespunzător, prețul lunar al energiei electrice consumate pentru încălzirea unei case de până în 100 de metri pătrați se poate situa în jurul valorii de 170 de lei pe timp de iarnă (în cazul unui sistem electric de încălzire în pardoseală), iar pentru o casă cu suprafață de până la 150 mp, valoarea facturii poate urcă până la 350 de lei.

În legătură cu sumele cheltuite pentru forță de muncă, materiale și celelalte necesități, calculele variază, bineînțeles, și în funcție de calitatea materialelor pe care le vei alege, însă acestea te vor ajută la amortizarea investiției. Astfel, o aproximare generală ar indică valoarea de 30 de euro pe metru pătrat (incluzând manoperă și materialele), însă calitatea ridicată poate împinge costul per metru pătrat chiar și peste pragul de 40 de euro.

Fiindcă deciziile sunt influențate nu numai de costuri, timp, economie sau eficacitate, ci și de confort și aspect, cea mai bună recomandare este să testezi un sistem de încălzire în pardoseală deja instalat sau să vizitezi showroom-urile de profil pentru o informare practică asupra confortului pe care acest tip de instalație termică ți-l poate oferi de-a lungul vieții.

Dacă vrei calitate germana și o garanție îndelungată atunci când cauți cel mai bun sistem de încălzire în pardoseală pentru casa ta, intra pe Novapex.ro și alege sistemele Frankische, producător cu o experiență pe piață de peste 40 de ani!