Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Costurile si eficienta unui sistem de incalzire in pardoseala

Tehnologia actuala permite o eficienta mult mai mare decat sistemele de acum 20 de ani, iar consumul cat mai redus de energie este vizat in absolut orice aspect al vietii moderne. Astfel, incalzirea in pardoseala a devenit noul sistem preferat atat de constructori, cat si de beneficiari pentru a asigura temperatura optima in special in locuintele noi, proiectate pentru a avea un consum redus de energie.

In cazul in care vrei sa profiti de beneficiile acestui sistem in locuinta ta, ideal ar fi sa afli toate detaliile inainte de a incepe construirea imobilului. Datorita cerintelor specifice pe care trebuie sa le respecte acest sistem pentru a putea fi instalat si pentru a functiona corect, din pacate nu toate locuintele pot fi dotate cu incalzire in pardoseala, in special dupa finalizarea constructiei. Astfel, inca din etapele de proiectare, consultarea unui specialist ar fi alegerea cea mai buna in cazul in care doresti instalarea unui sistem de incalzire in podea.

Majoritatea specialistilor sunt de acord ca incalzirea in pardoseala te poate ajuta sa economisesti in fiecare anotimp rece intre 20 si 40%, insa aceasta economie este direct proportionala si cu eficacitatea termoizolatiei imobilului in care se monteaza instalatia. Astfel, in primul rand va trebui sa cantaresti toate informatiile primite si sa decizi daca hotararea de a monta un astfel de sistem este justificata in functie de durata de amortizare a investitiei totale, aici intrand si costurile izolatiei termice pe care nu ai fi montat-o in alte cazuri. Dat fiind faptul ca prin acoperisul casei se pierde cea mai mare parte din caldura din casa, termoizolarea acoperisului trebuie facuta cu atentie, insa atat peretii, cat si ferestrele trebuie izolate corect si cu materiale de calitate in cazul in care vizezi o eficienta cat mai buna.

Pe langa varianta in care agentul termic este apa ce curge prin tevile sistemului de incalzire in pardoseala, o alta solutie aleasa de tot mai multi proprietari de case din Romania este cea a sistemului electric de incalzire in pardoseala. Aceste instalatii se folosesc in special la casele nou-construite, dat fiind faptul ca montarea unui sistem electric de mare putere este prevazuta si adoptata inca din faza de proiectare. Din pacate, in apartamentele mai vechi este foarte dificila (sau chiar imposibila) montarea unui astfel de sistem electric din cauza lipsei circuitelor electrice de mare putere.

Costurile

Bineinteles, costurile totale (nu doar pretul de achizitie si montaj) ale sistemului de incalzire in pardoseala sunt un alt factor care contribuie la decizia de a monta o astfel de instalatie. La acest capitol poti lua in calcul pretul sistemului si materialelor complementare, mana de lucru, costul intretinerii instalatiei si consumul de energie.

Daca luam in calcul un sistem de incalzire in pardoseala de calitate, montat corect intr-o locuinta termoizolata corespunzator, pretul lunar al energiei electrice consumate pentru incalzirea unei case de pana in 100 de metri patrati se poate situa in jurul valorii de 170 de lei pe timp de iarna (in cazul unui sistem electric de incalzire in pardoseala), iar pentru o casa cu suprafata de pana la 150 mp, valoarea facturii poate urca pana la 350 de lei.

In legatura cu sumele cheltuite pentru forta de munca, materiale si celelalte necesitati, calculele variaza, bineinteles, si in functie de calitatea materialelor pe care le vei alege, insa acestea te vor ajuta la amortizarea investitiei. Astfel, o aproximare generala ar indica valoarea de 30 de euro pe metru patrat (incluzand manopera si materialele), insa calitatea ridicata poate impinge costul per metru patrat chiar si peste pragul de 40 de euro.

Fiindca deciziile sunt influentate nu numai de costuri, timp, economie sau eficacitate, ci si de confort si aspect, cea mai buna recomandare este sa testezi un sistem de incalzire in pardoseala deja instalat sau sa vizitezi showroom-urile de profil pentru o informare practica asupra confortului pe care acest tip de instalatie termica ti-l poate oferi de-a lungul vietii.