În calitatea mea de inginer de instalații pentru construcții, tot timpul subliniez importanța sistemelor de instalații pentru sănătatea nostră și obținerea confortului optim. Dimensionarea lor corectă ne poate ușura viața de fiecare zi. Menținerea aerului proaspăt în locuință reprezintă o necesitate absolută.
În acest articol vom discuta despre un echipament foarte simplu, extrem de util și anume ventilatorul de baie.
Aerisirea corespunzătoare a băii este foarte importantă, deoarece acesta este încăperea cu cea mai mare umiditate din casă. Prin alegerea unui ventilator de baie putem evita apariția igrasiei, dar și a mirosurilor neplăcute, mai ales în cazul în care baia nu are fereastră spre exterior.
Pentru alegerea corectă a unui ventilator de baie trebuie să ținem cont de următoarele criterii:
- Calcularea debitului necesar. Ca la orice sistem de ventilare, dimensionarea corectă este esențială. Nu putem alege ventilatorul doar pe baza intuiției. Cel mai important e să ținem cont de volumul încăperii. După metoda simplificată, în cazul grupurilor sanitare este nevoie de schimb de aer de 10 ori pe ora.
- Pierdere de presiune pe instalația de ventilare. Acesta se calculează în funcție de debitul necesar, dimensiunile și tipul conductelor folosite. Tipul ventilatorului se va alege ținând cont de debitul necesar la pierderea de presiune calculată.( Din acest motiv recomand să consultați un specialist pentru a putea face alegerea corectă.)
- Alegerea tipului de ventilator. Pe piață se găsesc multe tipuri de ventilatoare în funcție de modul de montare și principiul de funcționare.
Multe personae care stau la bloc aleg varianta de a racorda ventilatorul de baie la coloană existentă de aerisire. Însă acest lucru nu este correct, nici permis, pentru că astfel aerul viciat este introdus direct la vecini.
O altă posibilitate este montarea ventilatorului în fereastră. Această variant are avantajul montajului simplu, dar presupune reducerea sau renunțarea totală la luumina naturală.
Varinata mai comlicată dar cea mai corectă este construirea unui sistem de ventilare cu tubulatură, care aduce posibilitatea de a utiliza ventilatoare centrifugale, care au avantajul că funcționează fără poluare fonică.
- Un factor extrem de important este nivelul de zgomot emis. Este recomandat să alegem ventilatorul cel mai silențios posibil, datorită faptului că este foarte deranjant când ventilatorul se află în funcționare și se aude în multe ori în toată casa.
Dacă vrem să alegem un sistem mai performant, putem alege varianta dotată cu senzor de umiditate (astfel controlând nivelul de umiditate, evităm formarea igrasiei), clapetă de sens (pentru împiedicarea circulației inverse a aerului în sistem), trepte de turație multiple, temporizator (deoarece pentru ventilarea corectă este indicat ca ventilatorul să funcționeze o perioadă și după părăsirea grupului sanitar).
Este foarte important să alegem un produs de calitate, pentru menținerea caracteristicilor principale. Un ventilator de calitate inferioară în timp devine tot mai zgomotos, scade debitul și nu rămâne funcțional, ce presupune schimbarea frecventă și costuri suplimentare.