Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

De ce să alegi ventilatie cu recuperare de caldura în birou?

Aer închis, tulburări de concentrare și deficiențe de atenție? Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura te poate ajuta să uiți de toate problemele întâmpinate la birou și nu numai. Eficiența pe care o prezintă facilitează derularea cu ușurință a activităților zilnice, dar și crearea unui ambient plăcut. Este o investiție care nu ar trebui să lipsească din locuința personală, dar nici din clădirile de birouri. Chiar dacă presupune un buget destul de ridicat, avantajele se vor resimți pe termen lung.

Nu te-ai convins încă de funcționalitatea integrării unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura în birou? Descoperă mai jos tot ce trebuie să știi despre avantajele unui spațiu de lucru aerisit, dar și care sunt principiile de funcționare a ventilației!

Cum functioneaza ventilatia cu recuperare de caldura? 

Probabil că ai mai auzit până acum de ventilația cu recuperare de căldură. Majoritatea specialiștilor recomandă instalarea unei asemenea soluții, tocmai pentru că asigură un consum de energie mai mic, dar și o atmosferă sigură pentru fiecare locatar. Procesul are la bază câteva etape care, derulate în mod corespunzător, garantează performanțe ridicate.

Iată care sunt pașii care asigură funcționarea optimă a unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura:

  1. Prelevarea aerului viciat – Sistemul de ventilație preia aerul viciat din interiorul clădirii, care poate conține praf, vapori de apă și alte impurități.
  2. Transferul de căldură – Aerul viciat este direcționat către recuperatorul de căldură, care este o componentă centrală a sistemului. Căldura este recuperată înainte ca aerul viciat să fie evacuat.
  3. Preluarea aerului proaspăt – În același timp, aerul proaspăt din exterior este direcționat către recuperator. Înainte de toate, este filtrat cu atenție în așa fel încât să fie îndepărtate impuritățile de afară.
  4. Transferul căldurii către aerul proaspăt – Aerul proaspăt și aerul evacuat nu intră niciodată în contact direct, dar căldura transferată din aerul evacuat încălzește aerul proaspăt care intră în clădire. 
  5. Distribuția aerului preîncălzit – Aerul preîncălzit este distribuit în încăperi prin intermediul rețelei de conducte a sistemului de ventilație. Ai grijă unde și cum îl instalezi pentru a nu avea parte de surprize neplăcute. Cele mai recomandate locuri sunt cele lipsite de umiditate, praf sau temperaturi extreme.

Mecanismul este pe cât de simplu, pe atât de eficient. Ai nevoie doar de o echipă specializată, care să se ocupe de montaj. Derularea etapelor de instalare este foarte importantă. Orice greșeală care intervine în proces poate impacta semnificativ gradul de funcționalitate.

 

Cum știi că ai nevoie de un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura? 

Eficiența sistemului nu poate fi contestată, dar cum știi că ai făcut alegerea potrivită cerințelor tale? Soluția de ventilație cu recuperare de căldură devine ideea perfectă pentru oricine își dorește să aducă plus valoare locuinței și atmosferei generale. Însă, devine o necesitate mai cu seamă pentru cei care:

  • Au alergii diverse – Dacă ai o sensibilitate la praf sau ai alergii de sezon, nu ezita să optezi pentru integrarea sistemului. Aerul curat, lipsit de bacterii, îți va trata mai mult ca sigur dificultățile respiratorii.
  • Au tulburări de somn – Când a fost ultima dată când te-ai bucurat de un somn liniștit? Dacă nu știi să dai un răspuns, probabil că ar fi timpul să faci câteva schimbări în locuință. Poți lua în considerare inclusiv montarea în dormitor, dacă spațiul disponibil îți permite, iar sistemul este unul silențios.
  • Se plâng mereu de stări depresive – Te-ai gândit vreodată că starea ta de spirit este influențată semnificativ de mediul în care trăiești? Cu cât spațiul în care îți desfășori activitatea este mai curat și mai aerisit, cu atât te vei simți mai bine în pielea ta.
  • Vor să reducă factura la energie – Investițiile inteligente oferă avantaje pe termen lung. Într-adevăr, un sistem de ventilație presupune costuri destul de ridicate. Însă, ales corect, poate reduce cu până la 95% pierderile de căldură și menține cu succes un ambient confortabil chiar și în sezonul rece.
  • Au probleme cu productivitatea – Dacă simți cum oboseala te copleșește și-ți dorești să eficientizezi fluxul de lucru, un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura este exact ce ai nevoie. Aerul curat are efecte benefice asupra concentrării și implicit a stării de productivitate.  

De ce este necesară ventilația aerului în birou?

Dacă ți se pare că poți aerisi întreg biroul doar prin deschiderea geamurilor, află că nu este tocmai cea mai bună idee. Atmosfera va fi reîmprospătată pe moment, dar de-a lungul zilei, angajații vor simți mereu nevoia de a-și lua o pauză. Cu trecerea orelor, aerul devine din ce în ce mai greu de respirat, ceea ce reprezintă un pericol pentru cei care se confruntă cu probleme respiratorii. Motivele pentru care ar trebui să instalezi un sistem de ventilație modern nu se rezumă doar la atât. Printre ele se numără și:

  • Reducerea gazelor și substanțelor dăunătoare – Ventilația adecvată poate contribui la eliminarea gazelor dăunătoare provenite de la mobilier, produse de curățare sau echipamente electronice, precum și la dispersarea substanțelor chimice. De asemenea, sunt eliminate nivelurile ridicate de CO2.
  • Reglarea temperaturii – Sistemele de ventilație pot contribui la menținerea temperaturii interioare la un nivel confortabil și constant. Iarna, când temperaturile ajung la valori foarte scăzute ai nevoie de o metodă avantajoasă de încălzire, care nu generează un consum prea mare de energie.
  • Eliminarea proliferării bacteriilor și virusurilor – O bună ventilație poate ajuta la reducerea răspândirii bacteriilor și a virusurilor. Fie că e vorba de un spațiu improvizat în propria locuință sau un birou la locul de muncă, vei resimți beneficiile unui mediu mai igienic. Riscurile de îmbolnăvire vor ajunge la valori minime. Ventilația corespunzătoare poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni respiratorii, alergii și alte probleme de sănătate.
  • Angajați mai fericiți și mai productivi – În general, un angajat petrece la muncă aproximativ opt ore. Imaginează-ți cum arată acele ore în lipsa unui ambient aerisit. Fără un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura vei înregistra probleme în ceea ce privește gradul de performanță. Odată ce atenția la detalii scade, posibilitatea înregistrării unor rezultate durabile este foarte mică.

Când știi că ai nevoie de ventilatie cu recuperare de caldura în birou? 

Ai aflat cum functioneaza ventilatia cu recuperare de caldura, dar nu știi exact când ar trebui instalată?

Iată câteva situații care ar trebui luate în considerare în cazul unui birou:

  • Construcții noi sau renovări – În cazul construcțiilor noi sau renovărilor, este o ocazie bună să planifici un sistem de ventilație eficient. Consultă o echipă specializată și fă propunerea managerilor și persoanelor din departamentul tehnic.
  • Dimensiunea biroului și numărul de angajați – Cu cât biroul este mai mare, cu atât este mai importantă o ventilație corespunzătoare pentru a asigura un mediu de lucru sănătos și confortabil. Fiecare angajat are nevoie să se simtă bine la locul de muncă, indiferent de funcția pe care o îndeplinește.
  • Feedback-ul angajaților – Din postura de antreprenor e mai mult decât necesar să fii atent la nevoile angajaților tăi. Dacă există o preocupare generală cu privire la calitatea aerului sau a confortului termic, ar trebui să iei măsuri.
  • Dificultăți în menținerea temperaturii confortabile – În cazul în care biroul are fluctuații mari de temperatură, un sistem de ventilație ar putea ajuta. Interesează-te cu privire la modelele folosite pe piață și nu ezita să iei legătura cu un specialist în domeniu. O asemenea investiție necesită o organizare pe măsură.
  • Niveluri ridicate de umiditate – Dacă în birou au apărut pete de mucegai și zone cu condens, e foarte posibil ca nivelurile de umiditate să fie peste limita normală. Nu trebuie să-ți faci griji, ventilația corespunzătoare a aerului poate rezolva situația.
  • Sunetele deranjante de afară – Obișnuiești să aerisești spațiul de lucru prin deschiderea geamurilor? Este cea mai la îndemână variantă, dar nu cea mai eficientă. Pe lângă faptul că e nevoie să le deschizi mereu, zgomotul de afară poate perturba nivelul de concentrare a angajaților.

Vrei să îmbunătățești productivitatea la locul de muncă? Descoperă cum functioneaza ventilatia cu recuperare de caldura!