Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Încălzire în pardoseală sau radiator?

Încă de la apariția sistemelor de încălzire în pardoseală există dezbateri cu privire la eficiența sistemelor, efectele lor asupra sănătății, respectiv impactul financiar, în comparație cu sistemul clasic, bazat pe radiatoare. În acest articol vom discuta despre aceste aspecte a ale celor două sisteme de încălzire.

La prima vedere realizarea unui sistem de încălzire cu corpuri statice este mai avantajoasă în faza de execuție necesitând investiții relativ mici, datorate distribuției simple. Indiferent de problemele apărute în faza de proiectare,  în faza de execuție sau în timpul utilizării, chiar și în lipsa unui proiect, remedierea lor este simplă și ușoară, fără costuri ridicate.

Unul din principalele dezavantaje ale acestui tip de încălzire este aspectul estetic, radiatoarele putând fi o prezență deranjantă care impune un anumit mod al mobilării și decorării încăperilor locuinței.

Un alt dezavantaj este necesitatea utilizării agentului termic la temperatura ridicată de aproximativ 70°C, ceea ce  reduce randamentul cazanului și exclude posibilitatea utilizării cazanelor cu în condensație sau a pompelor de căldură la parametrii necesari pentru funcționare economică. Încălzirea întregii incăperi, chiar și a părților neutilizate cauzează consum de energie suplimentar.

Încălzirea în pardoseală are un concept mult mai practic, care aduce multe beneficii:

  • Spre deosebire de încălzirea cu corpuri statice, cea în pardoseală încălzește doar partea utilă a camerei, partea inferioară, ducând la scăderea consumului de energie.
  • Căldura este uniform repartizată pe întreaga suprafață a pardoselii. Acest, fapt ce oferă un confort ridicat. Totodată, datorită temperaturii uniforme, curenții de aer cauzați de sistemul de încălzire lipsesc.
  • -În cazul unui sistem proiectat corespunzător, fenomenul de flotație al prafului este mult mai mic decât în cazul sistemelor cu radiatoare, deoarece temperatura suprafețelor de încălzire este redusă.
  • Aspectul estetic al încăperii se îmbunătățește considerabil, lipsind radiatoarele și conductele montate vizibil.
  • Instalația de încălzire în pardoseală funcționează fără vreun zgomot deranjant, ducând la îmbunătățirea confortului sonor.

 Centralele termice în condensație pot fi utilizate în regimul de condensare, ceea ce duce la obținerea randamentului maxim al sursei de căldură. Avem posibilitatea de a alege soluții bazate pe pompele de căldură care permit utilizare ecologică și economică (în faza de utilizare), metodă care probabil va deveni cea mai populară modalitate de încălzire în viitor.

Necesitatea izolării încăperilor în care este utilizată reprezintă un mare dezavantaj al încălzirii în pardoseală. În cazul clădirilor existente neizolate, fără posibilitate de izolare termică, sau în cazul încăperilor cu suprafețe mici, unde avem nevoie de un schimb de aer ridicat, spre exemplu băile, încălzirea în pardoeală se poate utiliza doar împreună cu alte tipuri de încălzire.

Fiecare finisaj are conductivitate termică diferită. Faptul că finisajele și mobilarea încăperilor trebuie definite încă din faza de proiectare și acestea trebuie respectate pe toată perioada de utilizare a sistemului de încălzire poate fi considerată un dezavantaj în unele cazuri.

Schimbarea  mobilierului sau a finisajelor poate însemna schimbarea sistemului de încălzire. Este recomandată utilizarea finisajelor concepute special pentru încălzire în pardoseală. Acestea au conductivitate termică și rezistență la dilatări  sporită.

Pentru că sistemul de încălzire este ascuns în pardoseală, este necesară instalarea cu mare atenție deoarece  odată turnată șapa și montată pardoseala orice reparație sau intervenție presupune costuri suplimentare destul de ridicate.

Chiar dacă la  faza de execuție sistemele de încălzire în pardoseală au costuri ridicate, în timpul utilizării sunt mult mai eficiente.

La alegerea sistemului de încălzire pentru o clădire cele mai importante considerente sunt: confortul, economia de energie și aspectul estetic, astfel încât noi recomandăm utilizarea încălzirii în pardoseală.

 

ing.Szatmári Bernadett