Încălzirea în pardoseală este o metodă de încălzire cunoscută încă din antichitate. În Imperiul Roman, Egipt sau China, gazele calde produse de un focar erau trecute printr-un canal special construit sub pardoseala încăperii.
Acest concept s-a îmbunătățit cu timpul. La ora actuală avem mai multe soluții pentru a utiliza pardoseala ca și corp de încălzire:
- încălzire cu agent termic, utilizând țevi montate sub pardoseală,
- încălzire electrică, cu ajutorul unor cabluri încălzitoare montate în pardoseală.
Avantajele încălzirii în pardoseală:
Căldură este uniform repartizată pe întreaga suprafață a pardoselii, aspect ce oferă un confort ridicat. Totodată, datorită temperaturii uniforme curenții de aer cauzați de sistemul de încălzire lipsesc.
Această metodă încălzește pentru început volumul de aer, util, aflat la nivelul pardoselii și nu pe cel aflat în apropierea tavanului, spre deosebire de sistemele cu corpuri statice, ducând la un consum redus de energie, evitându-se încălzirea inutilă a părții superioare a încăperii.
Aspectul estetic al încăperii se îmbunătățește considerabil, lipsind radiatoarele, ventiloconvectoarele și conductele montate vizibil.
Instalația de încălzire în pardoseală funcționează fără vreun zgomot deranjant, ducând la îmbunătățirea confortului sonor.
Dezavantajele încălzirii în pardoseală:
Proiectarea și execuția unui astfel de sistem sunt mai dificile decât în cazul altor sisteme de încălzire. Este foarte important ca încălzirea să fie realizată uniform pe totată suprafața pardoselii, iar temperatura să fie în aria recomandată, conform normativelor specifice fiecărei suprafețe radiante.Fiecare finisaj are conductivitate termică diferită.
Finisajele și mobilarea încăperilor trebuie definite încă din faza de proiectare, și acestea trebuie respectate pe toată perioada de utilizare a sistemului de încălzire. Dacă acestea se schimbă trebuie modificat și sistemul de încălzire.
Pentru că este ascuns în pardoseală este necesară instalarea cu mare atenție, odată turnată șapa și montată pardoseala, orice reparație sau intervenție presupune costuri suplimentare destul de ridicate.
Inerția termică ridicată datorită maselor mari încălzite, șapa de min. 5 cm peste partea superioară a țevilor devine deranjantă când imobilul nu este încălzit pe o perioadă mai lungă , de ordinul zilelor. Revenirea la temperatura de confort este mai îndelungată față de celelalte tipuri de încălzire.
Fiecare variantă de încălzire în pardoselă are atât avantaje cât și dezavantaje. Încălzirea electrică în pardoselă este ușor de executat fără a avea nevoie de cunoștințe profesionale, costurile sunt reduse, este ușor de automatizat, dar are și un dezavantaj destul de mare: prețul ridicat a energiei electrice. Datorită acestui fapt este reomandată încălzirea în pardoseală cu agent termic, care trebuie instalată conform unui proiect bine întocmit de specialiștii în domeniu.