Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Izolatie teava – cum izolez corect instalația sanitară?

Activitatea de izolatie teava se numără printre cele mai importante etape ale montării instalației sanitare. O locuință perfect funcțională înseamnă în primul rând o instalație executată corect. E esențial să se asigure atât etanșeitatea, cât și siguranța țevilor. Avantajele se resimt în primul rând la nivelul gradului de confort, dar și al bugetului alocat pentru reparații. Cu cât ești nevoit să efectuezi mai puține modificări structurale, cu atât ai mai multe șanse să economisești pe termen lung. Inclusiv consumul energetic este eficientizat. În lipsa crăpăturilor sau urmelor de uzură care apar în general în cazul țevilor izolate incorect, nu mai există pierderi de resurse.

Nu trebuie să fii specialist în industrie ca să-ți dai seama că izolarea țevii nu este un proces care poate fi derulat pe repede înainte. E nevoie de intervenții profesionale, dar și de materiale potrivite pentru a garanta rezultatele dorite. Mai multe despre activitățile de izolatie teava, dar și despre etapele de montaj afli în rândurile de mai jos.

Ce poate cauza o izolație necorespunzătoare a țevilor? 

Odată efectuată necorespunzător, instalația unei locuințe poate aduce pagube majore asupra durabilității în timp a construcției. Însă, nu sunt singurele probleme pe cere le poate cauza – iată doar câteva dintre cele mai frecvente:

 • Pierderi de căldură – Dacă izolația termică a țevilor este insuficientă sau deteriorată, căldura generată de apă se dispersează cu rapiditate. Astfel te poți confrunta cu pierderi semnificative de energie și la un impact mai mare asupra mediului înconjurător.
 • Creșterea costurilor de utilități – Pierderile de căldură asociate cu o izolație necorespunzătoare înseamnă că sistemul de încălzire trebuie să funcționeze mai mult pentru a menține o temperatură constantă. Suprasolicitarea poate duce la creșterea facturilor și implicit la probleme financiare de lungă durată.
 • Disconfort constant – Pe lângă toate riscurile asociate cu o izolatie teava disfuncțională, nivelul de confort este afectat. Nu poți obține un ambient prietenos și reconfortant dacă ești nevoit să aduci mereu schimbări la nivelul instalației.
 • Deteriorarea structurilor – Odată cu apariția fisurilor, umiditatea și condensul își fac apariția, ceea ce poate dăuna construcției. Infiltrațiile de apă sporesc procesul de coroziune, duc la apariția petelor de mucegai și implicit a mirosurilor neplăcute.
 • Reducerea duratei de viață a sistemelor – O izolație necorespunzătoare poate contribui la uzura mai rapidă a echipamentelor de încălzire sau răcire, precum și a țevilor. Tocmai de aceea, poate fi nevoie de o înlocuire frecventă. Dezavantajele se resimt atât din punct de vedere estetic, cât și financiar.

 Top cele mai întâlnite probleme ale instalației sanitare 

Pe lângă uzura țevilor cauzată de izolația inadecvată, există și alte probleme care pot apărea la nivelul instalației sanitare. Iată doar câteva dintre cele mai comune:

 • Blocarea conductelor – Blocările pot fi cauzate de acumularea de reziduuri, grăsimi, păr sau alte obiecte la nivelul țevilor. Fluxul optim al apei este îngreunat, ceea ce poate duce inevitabil la scurgeri sau inundații. De asemenea, blocajele pot fi cauzate de proiectarea greșită a sistemului sau alegerea incorectă a diametrului țevilor.
 • Presiunea scăzută a apei – Cel mai întâlnit motiv este calcarul. Apa dură poate facilita apariția petelor inestetice la nivelul obiectelor sanitare. De asemenea, montarea neprofesională a țevilor poate afecta debitul. O presiune scăzută a apei poate influența calitatea utilizării instalațiilor sanitare, în special a dușurilor și robinetelor.
 • Defecțiunea garniturii de la robinet – Ceea ce duce inevitabil la pierderi semnificative apă. Problema robinetului care picură este foarte întâlnită. Se estimează că în decurs de un an se pot pierde până la cinci mii de litri. Reparația nu este deloc complicată. Tot ce trebuie să faci este să înlocuiești garnitura și să o integrezi uniform. Totuși, nu uita să oprești alimentarea cu apă.

Cum se face corect o izolatie teava?

Procesul de izolare tevi nu este deloc dificil, mai ales dacă îți place să derulezi proiecte de bricolaj. Însă, dacă vrei să obții din prima rezultatele dorite, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante: 

 • Curăță țeava înainte de a începe izolația – Folosește o cârpă sau un burete pentru a îndepărta excesul de grăsime și urmele de murdărie. Mai apoi, e esențial să usuci foarte bine țevile.
 • Alege materialele potrivite – Există diverse materiale izolante termice, cum ar fi spuma poliuretanică, vată minerală sau bandă elastometrică. Alege un material care se potrivește cu necesitățile tale și cu mediul în care va fi utilizat. Eventual, ia legătura cu un specialist dacă nu știi ce să alegi.
 • Măsurare corectă – Măsoară lungimea țevii și circumferința pentru a determina cantitatea necesară de material izolant. Trebuie să iei în calcul și pierderile aferente pentru colțuri și îmbinări.
 • Aplicarea izolației – Deschide materialul izolant conform instrucțiunilor producătorului. Poate fi necesar să aplici un strat suplimentar pentru protecție împotriva factorilor externi sau pentru a asigura durabilitatea izolației.
 • Fixarea – Înfășoară materialul izolant în jurul țevii și asigură-l în mod corespunzător. În cazul în care este necesar bandă adezivă specială sau benzi de fixare. Asigură-te că nu există spații libere, sigilează rosturile și crăpăturile.
 • Verificare și întreținere – Verifică izolația periodic pentru a te asigura că este în stare bună și nu s-a deteriorat. Dacă observi deteriorări, înlocuiește țeava pentru a menține eficiența sistemului.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când izolezi o țeavă?

Dacă vrei să bifezi etapele de izolatie tevi fără a întâmpina situații neprevăzute, iată câțiva factori esențiali: 

 • Grosimea izolației – Grosimea materialului izolant este importantă pentru eficiența termică. Cu cât izolația este mai groasă, cu atât va oferi o protecție termică mai bună.Totuși, este important să iei în considerare spațiul disponibil și cerințele specifice ale aplicației.
 • Protecția împotriva factorilor externi – Dacă țeava este expusă la condiții meteorologice nefavorabile sau la riscul de deteriorare mecanică, vei avea nevoie de un material de acoperire suplimentar. Astfel, vei prelungi durata de viață a sistemului și implicit gradul de funcționalitate.
 • Eficiența energetică – Scopul principal al izolației este de a îmbunătăți eficiența energetică. Asigură-te că alegi o variantă care facilitează o barieră termică optimă și care elimină posibilitatea gestionarea incorectă a resurselor.
 • Specificațiile producătorului – Fă un research înainte de a alege materialul izolant. Citește recenzii și solicită consultanță personalizată în cazul în care e nevoie. Sanflex® se numără printre cele mai indicate alegeri – este o variantă flexibilã fabricată din spumă de polietilenă, cu o structură celulară închisă.
 • Alocă un buget realist – Înainte de a începe activitatea de izolare tevi, asigură-te că ai alocat suma potrivită. Adaptează bugetul în funcție de calitatea pe care o aștepți atât din punct de vedere tehnic, cât și al designului. De cele mai multe ori, alegerile ieftine nu fac decât să cauzeze și mai multe probleme.

Izolatie teava – top lucruri de știut despre instalațiile interioare 

Nu e suficient să știi cum se realizează activitatea de izolatie tevi pentru a obține proiecte durabile. Mecanismul sistemului de instalații este foarte complex. Așadar, există multe detalii care îți vor asigura succesul:

 • Optează pentru țevi care nu influențează proprietățile apei. Conductele din cupru se numără printre cele mai recomandate investiții pe care le poți face. De asemenea, sunt ușor de instalat și rezistă fără probleme utilizărilor îndelungate.
 • Ține cont de specificațiile locuinței. Ia în calcul nevoile fiecărei persoane din casă și derulează activitățile de izolare tevi în consecință. Vezi care e media consumului și care sunt nevoile specifice ale membrilor familiei.
 • Reglementările în materie de calitate și siguranță trebuie respectate. Verifică proprietățile materialului izolant, dar și ale țevilor. De asemenea, e important să fie ușor de instalat și să reziste la șocuri. În general, apa dură reprezintă principala problemă cu care se confruntă majoritatea.

Te pregătești să implementezi etapele de izolatie tevi? Corectitudinea execuției instalației sanitare influențează semnificativ gradul de confort resimțit de locatari, dar și funcționalitatea întregului sistem. Totuși, e important să alegi cu atenție materialul izolant și să-l aplici conform standardelor. Dacă faci rabat de la calitate nu ai cum să obții rezultatele așteptate.

Aplică sfaturile de mai sus și bucură-te de avantajele pe termen lung ale unei investiții inteligente!