Una din cele mai importante întrebări pe care ar trebui să ni le punem în momentul amenajării sau reamenajării unui spațiu locativ este cu privire la materialul din care să fie țevile pentru instalația sanitară și de încălzire: multistrat sau polipropilenă? Țevile din material plastic au însemnat o revoluție față de cele de oțel.
Țeava multistrat:
Țevile multistrat îmbină calitățile celor 2 materiale principale din care sunt făcute :materialul din aluminiu și materialul de masă plastică. Peretele țevii are cinci straturi: un strat din Pex în interiorul conductei, care asigura etanșeitatea țevii, după care urmează un strat de adeziv, un strat de aluminiu, ce asigură rezistența mecanică și posibilatea de a fi ușor modelabil. După acestea urmează încă un strat de adeziv și stratul exterior din plastic, de cele mai multe ori polietilenă, care asigură protecția mecanică în perioada de montaj și pe durata de exploatare.
Pentru asigurarea unei etanșeități sporite există si un alt tip de stratificare întâlnită în cazul țevilor multistrat: strat Pex, strat din material compozit și un strat de aluminiu, urmat de încă un strat de compozit și Pex. Îmbinarea se realizează cu mufe metalice sau plastice, prin presarea unor garnituri de cauciuc. Această soluție asigură o etanșeitate sporită.
Aceste tipuri de conducte au revoluționat sistemele de instalații sanitare și de încălzire, au dus la foarte multe beneficii în procesul de execuție și de exploatare:
- montaj foarte ușor și rapid datorită modului simplu de îmbinare și a posibilității de curbare a conductelor;
- sistemele multistrat sunt silențioase, datorită curgerii laminare a fluidelor,;
- coeficient de dilatare termică scăzut, față de PPR;
- flexibilitate, modelabilitate ridicată;
- greutate redusă, transport ușor;
- cu diametre relativ mici se pot asigura debite mari;
- diametrul exterior mult mai redus față de alte tipuri de conductă;
- este rezistent la coroziune și la majoritatea produselor chimice;
- nu se colmatează, nu se formează depuneri în interiorul conductelor;
- durată de viață foarte lungă.
Țeava polipropilenă reticulată:
Polipropilena este un material plastic cu duritate ridicată, care oferă rezistență mecanică sporită. Pe piața materialelor de instalații găsim trei tipuri de conducte PPR, și anume: PPR simplu, care este format dintr-un singur strat de polipropilenă, PPR cu inserție de aluminiu, montată între două straturi de polipropilenă, și PPR compozită care este alcătuită din trei straturi de polipropilenă, stratul mijlociu fiind un strat întărit cu fibră de sticlă sau carbon. În cazul instilațiilor de apă caldă și de încălzire se utilizează conducte PPR compozit sau cu inserție de aluminiu, la apă rece se poate utiliza PPR simplu.
Îmbinarea este realizată prin polifuziune, care asigură etanșeitate perfectă, însă este sensibil la modul de execuție acesta fiind pretențios, depinzând mult de profesionalismul executantului. În foarte multe cazuri materialul se încălzește peste temperatura recomandată și din această cauză se formează în interiorul țevii o turtitură, care reduce diametrul nominal, care poate cauza curgere turbulentă, producând zgomot ridicat și reducând debitul.
Diferențe fată de conducte multistrat:
- montaj relativ dificil, datorită faptului că îmbinările sunt fixe și necesită aparat destul de mare pentru execuție, care nu încape în locuri greu accesibile;
- prețul fitingurilor semnificativ scăzut, aproximativ cu 80 % mai ieftin;
- necesită mai multe fitinguri ;
- coeficient de dilatare termică mai mare;
- transport mai dificil;
- diametru exterior mult mai mare la același debit.
Analizând proprietățile diferitelor materiale si tehnicile de lucru necesare pentru realizarea unei instalații, instalatorii de cele mai multe ori preferă să lucreze cu țeavă multistrat.