Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Proiect de instalații? De ce?

În meseria mea, ca inginer de instalații pentru construcții, întâlnesc zilnic lucrări efectuate fără a se consulta un specialist în domeniu, astfel ducând la neplăceri și costuri suplimentare.

Conform legii, orice proiect de construcție trebuie să fie însoțit de un proiect al instalațiilor, indiferent de tipul acestora, sanitare, încălzire, electrice, dar în majoritatea cazurilor acesta nu este întocmit corespunzător, sau deloc, consumatorii bazându-se pe experiența practică a celor care le vor face instalațiile. Experții avertizează că, desi instalația va funcționa, parametrii acesteia nu vor fi conform standardelor, iar problemele nu vor ezita să apară. Economia făcută prin lipsa unui proiect de instalații va fi insuficientă pentru a remedia defecțiunile apărute.

Iată câteva dintre cele mai des întâlnite probleme ale instalaților făcute după ureche:

Supradimensionarea sau subdimensionarea, fenomene ce apar uneori la instalația din toată casă, iar alteori doar în unele spații, se manifestă prin încălzirea neuniformă a locuinței, ducând la zone unde este prea cald și zone unde este prea rece. În cazul supradimensionării trebuie luat în calcul și factorul economic, resimțit atât la achiziționarea componentelor, cât și pe parcursul utilizării sistemului. Spre exemplu instalarea unui radiator cu dimensiuni mai mari decât cele necesare sau a unui cazan cu o putere mai mare decât cea necesară va duce la scăderea randamentului și un consum energetic nejustificat, ceea ce duce și la cheltuieli inutile.

Încălzirea în pardoseală este un subiect și mai sensibil, având o influență mai mare asupra sănătății utilizatorilor, prin creerea unui disconfort termic, mai ales în cazul supradimensionării, obținându-se temperaturi peste cea admisă.

În cazul subdimensionării instalația din pardoseală va trebui dublată cu o altă modalitate de încălzire sau înlocuită complet, astfel ajungându-se la dublarea investiției inițiale.

Un alt efect al subdimensionării este acel sunet deranjant ce se poate auzi la momentul trecerii lichidelor cu viteze mari prin conducte. Totodată va face folosirea a doi robineți de apă caldă simultan, imposibilă, din cauza lipsei debitului necesar.

Pentru a vă putea bucura de un confort ridicat al locuinței dumneavoastră la prețuri cât mai avantajoase și fără cheltuieli neprevăzute, specialiștii recomandă efectuare proiectului de instalații de către o firmă de specialitate.

                                                                                                ing. Szatmári Bernadett