Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Sistem de încălzire în pardoseală: cum se calculeaza necesarul de caldură și de lungime de țeavă?

Pentru a te putea bucura de beneficiile unui sistem de încălzire în pardoseală, lucrarea trebuie executată precis, fără greșeală. În acest sens, cea mai mare importantă o are planificarea. Atenția la detalii și estimările cât mai precise îți vor garanta faptul că sistemul va funcționa corect, iar tu nu vei avea parte de neplăceri.

Necesarul de caldura

Presupunand ca izolatia termica a casei este realizata din polistiren expandat cu o grosime de 10 cm, iar ferestrele sunt de calitate, numarul de wati necesari pe nivel (necesarul de caldura) va fi aflat in urma unui calcul de aceasta forma: numar de metri patrati x inaltimea nivelului x 35 wati/metru cub. Pentru a estima puterea pe care trebuie sa o aiba centrala ce va asigura incalzirea, vom raporta necesarul de caldura la 1000 de wati, cu precizarea ca acest calcul este unul aproximativ.

 

In functie de natura suprafetei podelei si distanta dintre tevi, sistemul de incalzire in pardoseala va atinge valori diferite de caldura, astfel:

 

 1. Parchet triplu stratificat cu o grosime de pana la 14 mm:
 • pas de 15 cm intre tevi: 60-70 wati/metru patrat
 • pas de 10 cm intre tevi: 90 wati/metru patrat
 • pas de 5 cm intre tevi: 100-110 wati/metru patrat.
 1. Gresie sau marmura:
 • pas de 20 cm: 100 wati/metru patrat
 • pas de 15 cm: 120-130 wati/metru patrat
 • pas de 5 cm: 150-160 wati/metru patrat.

 

Necesarul de lungime de teava

Pentru a asigura o incalzire eficienta a diferitelor zone, necesarul de lungime de teava a sistemului de incalzire in pardoseala se va calcula in functie de tipul de finisaj al podelei si dimensiunea suprafetelor vitrate, iar tipul de distribuitor necesar se va cunoaste numai dupa calculul total al necesarului de tevi pentru nivelul respectiv.

 

Astfel, lungimea tevii se va calcula diferit in urmatoarele 4 situatii:

 1. Parchet triplu stratificat cu o grosime de pana la 14 mm: la un pas de 10 cm intre tevi se vor obtine 10 metri liniari pe metru patrat.
 2. Gresia sau marmura: la un pas de 15 cm intre tevi se vor obtine 7 metri liniari per metru patrat. La grupurile sanitare, de regula, se foloseste un pas de 10 cm datorita faptului ca suprafetele sunt restranse si permit reglarea necesarului de caldura general.
 3. Garaj: distanta de 20 cm intre tevi care va rezulta in utilizarea a 5 metri liniari pentru fiecare metru patrat. Astfel, necesarul pentru un garaj de 25 mp va fi 25 x 5 = 125 metri liniari de teava.
 4. Zona vitrata. O astfel de zona va avea geamuri pana la nivelul pardoselii, iar dimensiunea care ne intereseaza va fi lungimea suprafetei vitrate. Distanta optima dintre tevile sistemului de incalzire in pardoseala, in acest caz, va fi de 5 centimetri, iar suprafata pe care va fi montata teava cu pas de 5 cm va fi de forma L (lungime suprafata vitrata) x l (latime de un metru in fata suprafetei vitrate). Astfel, se vor folosi 20 ml/mp pentru fiecare metru lungime al suprafetei vitrate. Daca avem un geam ce porneste de la nivelul podelei si are 2,7 metri lungime (nu inaltime), calculul va fi urmatorul: 2,7 x 20 = 54 metri liniari de teava. Respectand aceasta formula, vei putea produce o bariera de aer cald care va impiedica formarea condensului in zona respectiva.

 

Atentie! Aceste suprafete trebuie calculate separat si scazute, dupa caz, din suprafata totala, astfel incat necesarul de teava per nivel pentru sistemul de incalzire in pardoseala sa poata fi calculat corect.

Daca vrei calitate germana si o garantie indelungata atunci cand cauti cel mai bun sistem de incalzire in pardoseala pentru casa ta, intra pe Novapex.ro si alege sistemele Frankische, producator cu o experienta pe piata de peste 40 de ani!