Pentru a te putea bucura de beneficiile unui sistem de încălzire în pardoseală, lucrarea trebuie executată precis, fără greșeală. În acest sens, cea mai mare importanță o are planificarea. Atenția la detalii și estimările cât mai precise îți vor garanta faptul că sistemul va funcționa corect, iar tu nu vei avea parte de neplăceri.
Necesarul de căldură
Presupunând că izolația termică a casei este realizată din polistiren expandat cu o grosime de 10 cm, iar ferestrele sunt de calitate, numărul de wați necesari pe nivel (necesarul de căldură) îl vom calcula cu formula următoare:
Număr de metri pătrați x Înălțimea nivelului x 35 w/mp.
Pentru a estima puterea pe care trebuie să o aibă centrala ce va asigura încălzirea, vom raporta necesarul de căldură la 1000 wați, cu precizarea că acest calcul este unul aproximativ.
În funcție de natura suprafeței podelei și distanța dintre țevi, sistemul de încălzire în pardoseală va atinge valori diferite de căldură, astfel:
Parchet triplu stratificat cu o grosime de până la 14 mm:
- pas de 15 cm între țevi: 60-70 w/mp
- pas de 10 cm între țevi: 90 w/mp
- pas de 5 cm între țevi: 100-110 w/mp
- Gresie sau marmura:
- pas de 20 cm: 100 w/mp
- pas de 15 cm: 120-130 w/mp
- pas de 5 cm: 150-160 w/mp
Necesarul de lungime de țeavă
Pentru a asigura o încălzire eficientă a diferitelor zone, necesarul de lungime de țeavă a sistemului de încălzire în pardoseală se va calcula în funcție de tipul de finisaj al podelei și dimensiunea suprafețelor vitrate. Tipul de distribuitor necesar se va cunoaște numai după calculul total al necesarului de țevi pentru nivelul respectiv.
Astfel, lungimea țevii se va calcula diferit în următoarele 4 situații:
- Parchet triplu stratificat cu o grosime de până la 14 mm: la un pas de 10 cm între țevi se vor obține 10 metri liniari pe metru pătrat.
- Gresia sau marmura: la un pas de 15 cm între țevi se vor obține 7 metri liniari per metru pătrat. La grupurile sanitare, de regulă, se folosește un pas de 10 cm datorită faptului că suprafețele sunt restrânse și permit reglarea necesarului de căldură general.
- Garaj: distanța de 20 cm între țevi care va rezulta în utilizarea a 5 metri liniari pentru fiecare metru pătrat. Astfel, necesarul pentru un garaj de 25 mp va fi 25 x 5 = 125 ml de țeavă.
- Zona vitrată. O astfel de zonă va avea geamuri până la nivelul pardoselii, iar dimensiunea care ne interesează va fi lungimea suprafeței vitrate. Distanța optimă dintre țevile sistemului de încălzire în pardoseală, în acest caz, va fi de 5 cm. Suprafața pe care va fi montată țeava cu pas de 5 cm va fi de forma L (lungime suprafață vitrată) x l (lățime de un metru în fața suprafeței vitrate). Astfel, se vor folosi 20 ml/mp pentru fiecare metru lungime al suprafeței vitrate. Dacă avem un geam ce pornește de la nivelul podelei și are 2,7 ml lungime (nu înălțime), calculul va fi următorul: 2,7 x 20 = 54 ml de țeavă. Respectând aceasta formulă, vei putea produce o barieră de aer cald care va împiedica formarea condensului în zona respectiva.
Atenție! Aceste suprafețe trebuie calculate separat și scăzute, după caz, din suprafața totala, astfel încât necesarul de țeavă per nivel pentru sistemul de încălzire în pardoseală să poată fi calculat corect.
Dacă vrei calitate germana și o garanție îndelungată atunci când cauți cel mai bun sistem de încălzire în pardoseală pentru casa ta, intra pe Novapex.ro și alege sistemele Frankische, producător cu o experiență pe piață de peste 40 de ani!