Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Soluția ideală pentru încălzirea locuinței tale – Încălzirea în pardoseală

Unul din cele mai căutate sisteme de încălzire în prezent este încălzirea în pardoseală. Acest tip de încălzire nu doar că oferă un confort termic superior, dar vine și cu o serie de avantaje care îl fac o alegere ideală atât pentru proprietarii de locuințe, cât și pentru designeri de interior. În acest articol, vom explora conceptul de încălzire în pardoseală, beneficiile sale, tipurile disponibile, procesul de instalare și multe altele.

Ce este încălzirea în pardoseală?

Încălzirea în pardoseală, este un sistem de încălzire care utilizează rețele de conducte sau cabluri electrice amplasate sub podea pentru a distribui căldura uniform în întreaga încăpere. Acest sistem nu doar că îmbunătățește eficiența energetică, dar oferă și un confort termic de neegalat.

Beneficiile încălzirii în pardoseală

 • Confort termic superior: Căldura este distribuită uniform, asigurând un mediu confortabil.
 • Economie de spațiu: Sistemul este ascuns sub pardoseală, oferind libertate arhitecturală.
 • Eficiență energetică: Poți reduce factura la încălzire cu până la 40%, în funcție de izolarea termică a imobilului.

Tipuri de sisteme de încălzire în pardoseală

Există două principale tipuri de sisteme de încălzire în pardoseală disponibile pe piață:

Sisteme de încălzire în pardoseală electrice

Sistemele electrice folosesc cabluri electrice sau covorașe care sunt plasate sub pardoseală. Acestea sunt ideale pentru încăperi mici sau pentru renovări, deoarece sunt ușor de instalat și nu necesită modificări majore.

Sisteme de încălzire în pardoseală cu apă

Sistemele cu apă utilizează rețele de conducte prin care circulă apă caldă. Acestea sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și sunt recomandate pentru suprafețe mari sau pentru construcții noi.

Diferențele și aplicațiile potrivite

Sisteme electrice:

 • Ușor de instalat
 • Ideal pentru renovări
 • Costuri de operare mai mari

Sisteme cu apă:

 • Mai eficiente energetic
 • Ideal pentru construcții noi
 • Mai complex de instalat

Avantajele încălzirii în pardoseală

Încălzirea în pardoseală oferă o serie de avantaje care o fac o opțiune atractivă pentru mulți proprietari de locuințe și designeri de interior.

Eficiență energetică

Temperatura apei din sistemul de încălzire în pardoseală este mult mai scăzută decât cea necesară pentru încălzirea clasică cu calorifere, ceea ce conduce la economii semnificative de energie.

Confort și design flexibil

Căldura uniformă oferită de acest sistem îmbunătățește confortul termic și permite o mai mare libertate în amenajarea interioară, deoarece nu mai există calorifere care să limiteze dispunerea mobilierului.

Controlul temperaturii

Sistemul permite setarea temperaturii în mod personalizat pentru fiecare încăpere în parte, asigurând astfel un confort optim în funcție de preferințele fiecăruia.

Procesul de instalare

Instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală poate părea complicată, dar urmând pașii corecți, aceasta devine o sarcină gestionabilă.

Pregătirea

Înainte de instalare, este esențial să pregătești suprafața. Aceasta trebuie să fie curată și nivelată. Este important să te asiguri că ai toate materialele necesare și un plan bine stabilit.

Instalarea propriu-zisă

 1. Montarea izolației: Plasează materialele izolatoare pentru a preveni pierderile de căldură.
 1. Montarea conductelor/cablurilor: Fixează conductele sau cablurile conform planului.
 1. Turnarea șapei: Acoperă conductele sau cablurile cu șapă pentru a le fixa și pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii.

Îngrijirea post-instalare

După instalare, este important să verifici sistemul pentru eventualele scurgeri și să-l testezi pentru a te asigura că funcționează corect. Este recomandat să apelezi la un specialist pentru aceste verificări.

Considerații de design

Integrarea unui sistem de încălzire în pardoseală necesită o atenție specială la materialele de pardoseală și dispunerea mobilierului.

Materiale de pardoseală

Anumite materiale sunt mai potrivite pentru încălzirea în pardoseală decât altele. De exemplu, gresia și piatra naturală au o conductivitate termică mai bună decât lemnul sau covoarele groase.

Amenajarea interioară

Pentru a maximiza eficiența, este important să eviți plasarea mobilierului masiv direct pe zonele încălzite, deoarece acestea pot bloca distribuția căldurii.

Sfaturi pentru eficiență și confort

 • Folosește materialele potrivite pentru pardoseală.
 • Planifică dispunerea mobilierului pentru a permite o distribuție uniformă a căldurii.
 • Folosește termostate pentru a controla temperatura în mod precis.

Întreținere și sfaturi operaționale

Pentru a te bucura de beneficiile unui sistem de încălzire în pardoseală pe termen lung, este esențial să urmezi câteva sfaturi de întreținere și operare.

Întreținere regulată

Verifică periodic integritatea sistemului și asigură-te că nu există scurgeri sau defecțiuni. Un specialist poate realiza aceste verificări și poate efectua reparațiile necesare.

Sfaturi pentru operare optimă

 • Setează temperatura la un nivel moderat pentru a economisi energie.
 • Utilizează termostate pentru a menține o temperatură constantă.
 • Întreține materialele de pardoseală pentru a preveni deteriorarea acestora.

Longevitate și performanță

Un sistem bine întreținut poate funcționa eficient timp de mulți ani. Investind în întreținerea regulată și utilizând corect sistemul, poți prelungi durata de viață a acestuia și poți beneficia de confortul oferit.

Studii de caz

Pentru a înțelege mai bine avantajele încălzirii în pardoseală, iată câteva exemple reale de proiecte de succes.

Renovări de locuințe

Un cuplu în vârstă a decis să instaleze un sistem de încălzire în pardoseală în casa lor veche. După finalizarea lucrărilor, aceștia au observat o reducere semnificativă a facturii la energie și un confort termic crescut.

Construcții noi

O familie tânără și-a construit o casă nouă și a optat pentru un sistem de încălzire în pardoseală cu apă. Aceștia au beneficiat de un control precis al temperaturii în fiecare încăpere și au reușit să economisească spațiu, eliminând caloriferele clasice.

Proiecte de lux

Un designer de interior a integrat un sistem de încălzire în pardoseală într-un apartament de lux. Clienții au fost extrem de mulțumiți de estetica modernă și de confortul oferit de acest sistem.

Încălzirea în pardoseală reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru a asigura confortul termic al locuinței tale. Cu avantaje precum eficiența energetică, confortul și designul flexibil, acest sistem este ideal atât pentru renovări, cât și pentru construcții noi. Dacă ești interesat să afli mai multe despre încălzirea în pardoseală sau să primești o consultanță gratuită privind proiectarea sistemului, nu ezita să contactezi echipa noastră de experți. Profită de avantajele oferite de această tehnologie modernă și transformă-ți locuința într-un spațiu confortabil și eficient energetic.