Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Teava incalzire pardoseala – de ce este atât de importantă?

O teava incalzire pardoseala se numără printre cele mai importante elemente ale sistemului termic. În ultimii ani, variantele clasice au fost înlocuite de opțiunea încălzirii prin pardoseală, tocmai datorită avantajelor numeroase pe care le garantează și anume:

 

 • Confortul sporit – Dacă ai investit într-un sistem de încălzire prin pardoseală, vei resimți un grad ridicat de confort. Căldura este distribuită uniform în încăpere, iar la nivelul picioarelor se resimte o senzație plăcută la atingere. Nu va mai fi nevoie de alte surse pentru a încălzi locuința.
 • Eficiența energetică – Costurile instalării sistemului este destul de ridicat, dar oferă avantaje pe termen lung. Este o metodă eficientă din punct de vedere energetic, tocmai pentru că poate folosi o temperatură mai scăzută pentru a încălzi o încăpere.
 • Design modern – Tocmai pentru că nu vei mai avea nevoie de calorifere, locuința va căpăta un aspect minimalist. Camerele vor fi mai aerisite, ceea ce îți va permite să depozitezi cu ușurință obiectele personale și implicit să amenajezi spațiul după bunul plac.
 • Zgomot redus – Încălzirea prin pardoseală este o metodă silențioasă de încălzire, spre deosebire de folosirea pompelor de căldură sau a radiatoarelor. Te vei bucura, așadar, de o atmosferă relaxantă și confortabilă.

Însă, pentru a resimți din plin beneficiile instalării sistemului de încălzire în pardoseală trebuie să acorzi atenție elementelor necesare integrării corespunzătoare. O teava incalzire pardoseala va da randament numai dacă te orientezi către modelul potrivit de parchet.

 

Ce parchet este recomandat pentru sistemul de încălzire în pardoseală?

Alegerea parchetului ideal pentru sistemul de încălzire în pardoseală nu este deloc o treabă ușoară. Necesită timp, răbdare și multă atenție la detalii.

Totuși, există câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să obții rezultatele dorite:

 • Conductivitate termică – Opțiunile cu o conductivitate termică ridicată vor permite căldurii să treacă mai ușor prin stratul de pardoseală și să ajungă la suprafață. Parchetul din lemn masiv are de obicei o conductivitate termică mai bună decât parchetul laminat sau plăcile vinilice.
 • Gradul de stabilitate – Parchetul cu o stabilitate dimensională bună se va contracta sau dilata mai puțin în timpul variațiilor de temperatură și umiditate, ceea ce va reduce riscul deformării. Nu va mai trebui să investești constant pentru repararea daunelor provocate de eventualele crăpături sau alte urme de uzură.
 • Grosimea – Parchetul cu o grosime mai mare va oferi o barieră termică mai mică între sistemul termic și suprafața podelei. Astfel, va fi facilitată încălzirea mai rapidă și mai eficientă a locuinței. De asemneea, cu cât parchetul este mai gros, cu atât va rezista mai bine condițiilor de trafic intens. Se recomandă utilizarea unei opțiuni cu o grosime de cel puțin 14 mm.
 • Rezistența la umiditate – Parchetul trebuie să elimine pagubele produse de umiditatea în exces. Printre cele mai populare variante se numără cele care prezintă o umiditate de cel mult 8-10%.
 • Certificarea de la producător – Alege un parchet care este ideal pentru încălzirea prin pardoseală. Astfel, te asiguri că este proiectat și testat pentru utilizarea cu o asemenea metodă de încălzire.

În general, parchetul din lemn masiv sau cel stratificat cu strat superior din lemn sunt cele mai potrivite în asemenea situații. Proprietățile durabile și stabilitatea garantează dispersarea uniformă a căldurii. Totuși, în cazul în care nu ești pe deplin convins, poți să iei legătura cu un specialist.

 

Cum alegi o teava incalzire pardoseala?

Te-ai hotărât să instalezi un sistem de încălzire în pardoseală, dar nu știi ce țeavă să alegi? Ei bine, alegerea țevilor depinde de mai mulți factori, precum:

 • Tipul de instalație pe care dorești să o instalezi – Există două tipuri de instalații pentru încălzirea în pardoseală – cu agent termic sau electric. Dacă alegi o instalație cu apă, vei avea nevoie de țevi care să reziste temperaturilor ridicate și presiunii apei. În schimb, în cazul variantei cu agent electric, vei avea nevoie de cabluri de încălzire.
 • Materialul din care sunt confecționate țevile – Cele mai comune materiale sunt polietilena (PEX) și polibutilena (PB). PEX este mai popular datorită rezistenței sale la coroziune și uzură. Totuși, PB poate fi o opțiune mai bună dacă apa este dură sau prezintă o presiune ridicată.
 • Diametrul și grosimea țevilor – Diametrul țevilor trebuie să fie adecvat pentru încălzirea zonei dorite. Analizează cu atenție spațiul și ia măsurătorile corecte. În general, pentru încălzirea locuințelor se recomandă țevi cu diametrul între 16 și 20 mm. În ceea ce privește grosimea țevilor, alternativele de cel puțin 2 mm sunt foarte eficiente.
 • Durabilitatea și garanția – Degeaba derulezi cu profesionalism toate etapele aferente alegerii țevii dacă nu alegi modelul corespunzător nevoilor tale. Calitatea este cea mai profitabilă investiție, mai ales când vine vorba de confortul personal. Cea mai buna teava pentru incalzire in pardoseala poate oferi peste 10 ani garanție.

Dacă ți se pare că procesul de alegere începe să devină foarte dificil, nu ezita să apelezi la cei care au mai multă experiență. Poți contacta oricând o echipă specializată – pentru un plus de siguranță și funcționalitate. 

La ce riscuri te expui dacă alegi greșit o teava incalzire pardoseala?

Orice alegere greșită în ceea ce privește instalarea sistemului de încălzire prin pardoseală vine la pachet cu numeroase repercusiuni.

Printre cele mai pregnante riscuri se numără:

 • Scăderea eficienței sistemului – Dacă alegi o teava incalzire pardoseala care nu este suficient de calitativă, sistemul nu va putea funcționa la capacitate maximă. Vei avea de mai multă energie pentru a menține temperatura dorită, ceea ce vine la pachet cu investiții adiționale.
 • Defecțiuni frecvente – În mod evident, o țeavă inadecvată din punct de vedere al randamentului poate să cedeze oricând. Așadar, va trebui să te confrunți adesea cu erori și probleme tehnice ale sistemului.
 • Distribuția necorespunzătoare a căldurii – Dacă țevile nu oferă dimensiunile potrivite poți avea probleme în ceea ce privește distribuirea căldurii în locuință. Unele încăperi vor fi mai reci decât altele, ceea ce va afecta semnificativ nivelul de confort.
 • Probleme de instalare – Țevile greșite vor îngreuna efectuarea etapelor aferente procesului de montare. Vei întâmpina mai mult ca sigur scurgeri de apă sau alte daune la nivelul podelei.
 • Costuri suplimentare – Dacă te orientezi către opțiuni ieftine, țevile alese pot cauza probleme serioase în timp. Una dintre cele mai îngrijorătoare este înlocuirea întregului sistem de încălzire.

 

Cea mai bună teava pentru incalzire in pardoseala

Dacă vrei să eviți din start riscurile pe care le presupune instalarea unor țevi prost calitative, e indicat să te orientezi către producători de încredere. Fränkische se numără printre cele mai bune exemple pe care le poți lua în calcul pentru locuința ta. Cu 40 de ani de experiență, Fränkische este lider de piață în industria producerii țevilor pentru încălzirea în pardoseală.

Ce stă în spatele rezultatelor de succes? Ei bine, printre caracteristicile țevilor garantate de Fränkische se numără:

 • Calitatea superioară – Țevile sunt fabricate din materiale de înaltă calitate și sunt supuse unor testări riguroase. Astfel, echipa de profesioniști se asigură că teava incalzire pardoseala poate rezista la presiune, temperaturi ridicate și deteriorare în timp.
 • Designul special – Cu o structură pe mai multe straturi, care asigură și distribuirea uniformă a căldurii. Integrarea sistemului se va plia, așadar, oricărui stil de amenajare – fie clasic sau modern.
 • Ușurința în instalare – Țevile Fränkische sunt ușor de instalat, tocmai datorită faptului că au o flexibilitate ridicată și se potrivesc cu ușurință în încăperi de diferite forme și dimensiuni. Montarea nu necesită unelte sau dispozitive speciale. Totul se realizează simplu și rapid!
 • Condiții sigure de transport – Firma este recunoscută pentru profesionalismul aparte de care dă dovadă. Țevile pot fi livrate direct acasă, fără a exista riscuri de accidentare sau deteriorare.
 • Multifuncționalitate – Sunt ideale atât pentru încălzire în pardoseală, cât și pentru conducte de apă potabilă sau ventilație. Modalitatea de producere a țevilor respectă întocmai standardele de igienă și siguranță aflate în vigoare.

Alegerea țevilor pentru sistemul de încălzire în pardoseală este un proces destul de complex în care trebuie să investești suficiente resurse. Cea mai buna teava incalzire pardoseala poate este cea care se pliază cerințelor tale.

Pune preț pe confort înainte de toate și achiziționează un sistem de încălzire performant!