Știai că un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura reprezintă o investiție necesară în orice unitate de învățământ?
În fiecare zi, elevii și studenții își petrec ore însemnate în clădirile instituțiilor educaționale. Fie că vorbim despre săli de joacă din grădinițe, săli de clasă pline de cunoaștere sau amfiteatre academice, calitatea aerului reprezintă o prioritate. Așadar, ce soluție modernă și eficientă există pentru a ne asigura că aerul pe care îl inspiră este curat și proaspăt? Un sistem ventilatie cu recuperare de caldura reprezintă ajutorul ideal!
Spațiile închise, în special cele aglomerate, pot crea condiții propice pentru ca aerul să devină sufocant și să afecteze performanța elevilor. O astfel de problemă nu va mai apărea odată cu montarea unei ventilații eficiente.
De ce ar trebui să abordeze fiecare instituție un sistem de aerisire modern? Cum contribuie ventilația la păstrarea unui mediu curat și îngrijit, potrivit pentru desfășurarea activității academice? Ce tip de ventilatie cu recuperare de caldura reprezintă investiția ideală pentru sălile de curs? Află răspunsul la toate curiozitățile tale în continuarea articolului!
Ventilatie cu recuperare de caldura – De ce sălile de curs trebuie dotate cu un astfel de dispozitiv?
Sălile de clasă sunt spații special concepute pentru a facilita elevilor experiențe reușite. Atât pentru concentrate, cât și pentru performanța academică este necesar un loc care să respecte normele de curățenie. De la ștergerea prafului, până la aerisire, sălile trebuie să fie pregătite pentru orele de curs.
Te întrebi de ce o ventilatie cu recuperare de caldura reprezintă alegerea cea mai potrivită? Ei bine:
- Numărul prea mare de elevi – De obicei, într-o sală de curs învață mai multe grupuri de elevi într-o zi. Astfel, după câteva ore fără a deschide un geam și în lipsa unui sistem de ventilație corespunzător, aerul devine imposibil de respirat. Pauzele de cinci sau zece minute nu sunt suficiente pentru un proces de aerisire complet. În plus, de multe ori, mulți cursanți aleg să rămână în clasă pe durata pauzei. Așadar, ventilația clasică nu poate fi făcută într-un mod eficient.
- Păstrarea confortului termic – Deschiderea unei ferestre nu reprezintă o problemă primăvara, însă în zilele prea friguroase de iarnă sau în cele de la începutul verii da. Activitatea academică se desfășoară pe aproape tot parcursul anului, iar unele perioade nu permit aerisirea corectă spațiilor. Însă, un sistem de ventilatie descentralizat sau centralizat poate reprezenta soluția ideală! Aerul depreciat este evacuat din cameră și înlocuit cu aer proaspăt trecut prin filtrele produsului, fără a exista modificări de temperatură.
- Crearea unui climat care să faciliteze procesul educațional – După cum ai aflat deja, aerul influențează capacitatea de concentrare și performanța academică. O astfel de problemă trebuie prioritizată în orice instituție de învățământ și soluționată în consecință. Astfel, elevii pot învăța într-un mediu plăcut și pot obține rezultate cât mai bune. Procesele de curățare și aerisire reprezintă elementele necesare pentru crearea unui ambient potrivit.
Așadar, un sistem ventilatie cu recuperare de caldura poate aduce o multitudine de beneficii instituțiilor de învățământ.
Ventilatie cu recuperare de caldura – Riscurile ventilației defectuoase
În majoritatea instituțiilor de învățământ, ventilația este efectuată în mod tradițional, prin deschiderea geamurilor. Din păcate, o astfel de metodă are o eficiență scăzută din cauza volumului foarte mare de elevi și cadre didactice. Astfel, aerisirea nu este efectuată corespunzător, lucru care duce la apariția anumitor riscuri:
- Sănătatea elevilor și cadrelor didactice este pusă în pericol – Ventilarea slabă a camerelor facilitează creșterea gradului de umiditate. Mai departe, poate fi observată apariția igrasiei și mucegaiului care pun în pericol sănătatea organismului. În majoritatea cazurilor apar senzații de amețeală, usturimi, dureri de cap și probleme respiratorii.
- Pot apărea manifestări alergice – Există persoane ale căror alergii se pot agrava în sala de curs. Prin aerisirea naturală, aerul pătrunde înăuntru fără a trece prin niciun sistem de filtrare. Astfel, diverse alergii pot fi declanșate, precum cea la praf sau la polen.
- Scăderea gradului de concentrare – Odată ce nivelul de CO2 (dioxid de carbon) dintr-o sală crește, capacitatea de concentrare a elevilor scade. Chiar dacă se încearcă deschiderea unui geam, gălăgia de afară reprezintă, de asemenea, un impediment care poate afecta gradul de atenție. În astfel de momente, o ventilatie cu recuperare de caldura poate contribui la soluționarea oricărei probleme.
O ventilatie descentralizata cu recuperare de căldură nu numai că ajută la aerisirea claselor, ci este și o variantă foarte silențioasă. Astfel, activitatea didactică nu va avea de suferit.
Ventilatie cu recuperare de caldura descentralizata sau centralizata – care este mai potrivită pentru o unitate de învățământ?
Există două tipuri de ventilatie cu recuperare de caldura: centralizată și descentralizată. Ambele variante pot fi montate în cadrul unei instituții de învățământ, însă în cazul ventilației centralizate, procesul este mai greu. O astfel de metodă presupune instalarea unei unități mari de ventilație și a unui sistem tubular în pereții clădirii. În cazul unei construcții deja finisate, poate fi destul de complicat să fie derulat procesul de montare.
În schimb, o ventilatie descentralizata poate fi plasată în orice tip de construcție, chiar dacă este deja amenajată. Sistemul este alcătuit dintr-un singur dispozitiv care este montat în interiorul unui spațiu circular făcut în perete. Apoi, produsul elimină aerul viciat din interior și introduce aer proaspăt și filtrat din exterior.
De ce un sistem ventilatie cu recuperare de caldura este o investiție ingenioasă? Unul dintre cele mai mari avantaje ale produsului este consumul energetic redus. Deoarece căldura aerului evacuat este reutilizată pentru încălzirea aerului proaspăt, costurile scad considerabil. Astfel, sistemul devine o soluție potrivită pentru aerisirea oricărui tip de construcție – de la case până la unități de învățământ și spații comerciale.
Ventilatie cu recuperare de caldura – Reguli de curățenie într-o unitate de învățământ
Pentru a asigura un climat potrivit pentru desfășurarea activităților educaționale, unitățile de învățământ trebuie să respecte regulile de igienă aferente unui ambient sănătos. Curățenia trebuie efectuată cu seriozitate de către personal specializat, iar următoarele aspecte sunt prioritate:
- Igienizarea sălii de curs – Școlile generale și liceele găzduiesc de obicei două clase de elevi într-o sală. În schimb, amfiteatrele și clasele facultăților sunt utilizate de un număr considerabil mai mare de studenți. Totuși, chiar dacă timpul de igienizare între cursuri este unul destul de scurt, personalul tot trebuie să se ocupe de curățarea spațiului. Astfel, nu există posibilitatea ca elevii să se îmbolnăvească din cauza curățeniei precare.
- Aerisirea corespunzătoare – Achiziționarea unui sistem ventilatie cu recuperare de caldura reprezintă soluția ideală pentru aerisirea claselor. Numărul de elevi, gălăgia din exterior și căldura/frigul reprezintă doar câteva dezavantaje ale ventilației clasice. Prin intermediul unui sistem profesional sălile pot fi întotdeauna ventilate, iar temperatura din interior va rămâne constantă.
- Grupuri sanitare – Fiecare toaletă trebuie să fie curățată și dezinfectată pe durata orelor de curs. De asemenea, trebuie dotate cu elemente destinate igienei, precum săpun, dezinfectant și hârtie igienică. Într-o astfel de încăpere nu este recomandată montarea unui sistem de ventilatie descentralizat din cauza umidității crescute. Astfel, aerisirea poate fi efectuată prin ventilatoare speciale pentru băi sau în mod tradițional prin deschiderea unei ferestre.
Ce beneficii materiale oferă o ventilatie cu recuperare de caldura?
O ventilatie cu recuperare de caldura are capacitatea de a reduce costurile energetice cu până la 25%. Spre deosebire de procesul de aerisire naturală sau de ventilația mecanică clasică, un astfel de sistem are un consum energetic mai mic. Căldura aerului evacuat este reutilizată pentru încălzirea aerului proaspăt, de aceea costurile sunt mai mici.
De asemenea, ambientul din interiorul încăperilor nu se modifică. Temperatura rămâne la valori identice, astfel studenții și cadrele didactice își pot desfășura activitatea fără impedimente.
Un sistem de ventilatie descentralizat poate fi montat în fiecare sală de curs, dar și pe holuri. Singura condiție este ca încăperea să aibă cel puțin un perete exterior și să nu prezinte umiditate crescută.
În cazul sistemului centralizat, unitatea trebuie plasată într-o cameră tehnică sau în pod. Mai apoi, vor fi conectate tuburile care vor face legătura dintre unitate și fiecare încăpere în parte.
Fiecare instituție de învățământ trebuie să le ofere cele mai bune condiții elevilor. Un sistem ventilatie cu recuperare de caldura modern reprezintă o îmbunătățire necesară pentru construcțiile de mari dimensiuni – alege-l și tu!