Aveți întrebări?

Telefon: 0361/802-612
E-mail: info@novapex.ro

Ventilatie cu recuperare de caldura – o soluție eficientă?

Te întrebi de ce ar trebui să achiziționezi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura? Ventilația corespunzătoare este esențială pentru a menține un ambient plăcut în locuință.

Cu ajutorul unui sistem de ventilație corespunzător poți avea parte de aer curat și confort termic în orice parte a zilei. În momentul de față există o multitudine de variante din care poți selecta ce se potrivește cel mai bine casei tale. De la aerisirea clasică, până la un sistem ventilatie descentralizat, fiecare opțiune prezintă avantaje pe care trebuie să le iei în calcul. Descoperă-le pe toate în rândurile de mai jos!

Ventilatie cu recuperare de caldura – Tipuri de ventilație

În funcție de importanța pe care o acorzi calității aerului, de buget și de locația casei, există patru sisteme de ventilație din care poți alege:

  1. Ventilația naturală sau aerisirea clasică – Poate fi un sistem destul de eficient pentru locuințele situate în zone unde gradul de poluare este scăzut. De asemenea, pentru a putea beneficia de aer cât mai curat, cel puțin două dintre camerele locuinței trebuie să fie situate față în față. Odată ce geamurile sunt deschise, aerul poate circula fără niciun fel de problemă. Din păcate, spre deosebire de o ventilatie cu recuperare de caldura, o astfel de metodă nu poate fi controlată. De aceea, calitatea aerului din casă poate varia de la cameră la cameră.
  2. Ventilația mecanică – După cum se poate deduce și din denumire, o astfel de ventilație implică achiziționarea și montarea unor aparate electrice speciale. De exemplu, în categorie pot fi regăsite hotele de bucătărie, aerele condiționate și ventilatoarele. Aparatele de ventilație mecanică pot fi montate oriunde îți dorești în locuință și au capacitatea de a-ți oferi aer purificat. Totuși, deși eficiența este una crescută, costurile energetice sunt considerabil mai crescute decât în cazul primei variante.
  3. Ventilația mixtă – Este cea mai utilizată metodă de ventilație dintre toate. Ce presupune mai exact? Utilizarea alternativă a aerisirii clasice și a sistemelor mecanice. Prin intermediul unei astfel de soluții îți poți aerisi locuința cu ușurință și poți să-ți scazi cheltuielile energetice.
  4. Ventilatie cu recuperare de caldura – Reprezintă metoda cea mai indicată dacă-ți dorești să menții o temperatură constantă în locuință. Aerul depreciat din interiorul camerei și aerul din exterior trec prin filtrele dispozitivului pentru ca mai apoi să fie introduse în casă.. Mai mult decât atât, există două tipuri de sisteme prin care poate fi recuperată căldura: sistem centralizat și sistem ventilatie descentralizat.

 

 Ventilatie cu recuperare de caldura – Ce este și cum funcționează?

Fie că optezi pentru un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura centralizat sau descentralizat, o astfel de investiție reprezintă o adevărată îmbunătățire a locuinței tale. Totuși, înainte de a-ți face achiziția, probabil îți dorești să afli mai multe detalii despre produs. Prin definiție, dispozitivul furnizează constant aer proaspăt în casă, în timp ce conservă căldura aerului care a fost evacuat. Mai exact, în loc să încălzească aerul de afară, se folosește de căldura provenită de la aerul deja scos din locuință.

Pentru a avea parte de un aer fără impurități și cât mai proaspăt, circulația permanentă este o necesitate. De aceea, este un avantaj considerabil să deții o ventilatie cu recuperare de caldura.

Printre beneficiile oferite de produs se mai numără și garanția că nu te vei mai confrunta cu petele dificile de mucegai sau umezeala în exces. Sistemele utilizează filtre performante pentru a-ți garanta un ambient cât mai plăcut în locuință. Totuși, pentru a avea parte de calitatea dorită e indicat să apelezi la o echipă specializată. Alege un furnizor de încredere și bucură-te de principiile ventilației corespunzătoare a aerului.

Ventilatie cu recuperare de caldura – Varianta centralizată vs. descentralizată

Dacă îți dorești să instalezi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, există variante potrivite pentru orice tip de locuință. Varianta centralizată este foarte diferită de cea descentralizată. Însă ambele contribuie la îmbunătățirea considerabilă a calității aerului.

Ce este sistemul centralizat cu recuperare de căldură? Reprezintă opțiunea ideală pentru casele de orice dimensiune. Unitatea centralizată poate fi montată într-o cameră tehnică sau în podul casei. Aerul circulă în toată locuința prin intermediul unui sistem de tuburi montate în pereți.

Dacă dorești să optezi pentru un sistem centralizat, atunci trebuie să te hotărăști încă de la început. Proiectul casei trebuie realizat astfel încât să fie incluse traseele tuburilor și orificiile prin care aerul intră și iese din locuință.

Pe de altă parte, un sistem ventilatie descentralizat este constituit dintr-o unitate de sine stătătoare care trebuie montată în toate camerele unde îți dorești ventilație. Un avantaj al variantei este că poate fi montată atât în case, cât și în apartamente. Muncitorii specializați vor realiza o deschidere în perete unde dispozitivul va fi plasat. Nu trebuie să-ți faci griji în legătură cu eventualele stricăciuni care pot apărea în interiorul sau exteriorul locuinței, deoarece nu există un asemenea risc.

De ce să optezi pentru un sistem ventilatie descentralizat în detrimentul variantei centralizate? În primul rând, întreținerea se face cu o mai mare ușurință. În cazul unității cu sistem tubular trebuie să cureți periodic traseele parcurse de aer. Un astfel de procedeu este destul de costisitor. În al doilea rând, dacă locuiești la apartament nici măcar nu poți lua în considerare un sistem centralizat. Nu există spațiu special unde vei putea amplasa unitatea.

 Unde se montează o ventilatie cu recuperare de caldura?

Dacă te-ai hotărât să-ți achiziționezi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura nu mai rămâne decât să te hotărăști unde să-l montezi. Iată care sunt încăperile la care trebuie să te gândești:

  • Dormitorul – După o zi obositoare la muncă ai nevoie de un spațiu curat și aerisit pentru a te putea odihni. O treime din viața omului reprezintă timpul dedicat somnului. Pentru a te putea bucura de un somn odihnitor și pentru a te trezi cu energie următoarea dimineață, creierul are nevoie de oxigen. Astfel, ventilația corespunzătoare devine o necesitate.
  • Sufrageria – Ești o persoană căreia îi place să petreacă serile împreună cu prietenii sau familia? Atunci cel mai probabil sufrageria ta este mereu plină. Tocmai de aceea, pentru a te bucura de seri plăcute alături de cei dragi, calitatea aerului trebuie să fie una bună.
  • Biroul – Este de la sine înțeles că încăperea în care desfășori activitate intelectuală trebuie să fie întotdeauna aerisită. Este deja cunoscut faptul că oxigenul facilitează procesele cognitive.

Totuși, există și spații unde nu este recomandat să optezi pentru o ventilatie cu recuperare de caldura. Bucătăria, baia, subsolul și cămara sunt doar câteva exemple de camere cu umiditate crescută, unde un astfel de sistem nu este potrivit. În cazul bucătăriei ai la îndemână hota, iar pentru baie este indicat să optezi pentru ventilatoarele clasice, special concepute pentru încăpere. Cât despre subsol sau cămară, lucrurile se complică. Poți opta pentru ventilația mecanică și să achiziționezi un umidificator pentru a te asigura că obiectele depozitate au un climat potrivit.

Ventilatie cu recuperare de caldura – Ce se potrivește locuinței tale?

Fiecare locuință este unică, iar sistemul de ventilație utilizat trebuie să fie unul potrivit. De aceea, experții în domeniu îți pot oferi o mână de ajutor atât în procesul de alegere, cât și la montaj.

De obicei este mai ușor să încorporezi ventilația odată ce știi încă de la început ce îți dorești. Totuși, dacă te-ai răzgândit când locuința este aproape gata, nu este nicio problemă! Majoritatea sistemelor descentralizate pot fi montate cu ușurință. De asemenea, nu trebuie să-ți faci griji că vor exista stricăciuni în interiorul sau exteriorul casei. Procesul de montaj este făcut cu atenție de echipe cu experiență în domeniu.

Prin comparație, un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura este mai eficient decât aerisirea clasică. De aceea, astfel de variante reprezintă o adevărată îmbunătățire pentru orice locuință. În urma montării atât tu, cât și familia ta puteți beneficia de o multitudine de avantaje.

Începe-ți căutarea și descoperă cea mai potrivită variantă pentru casa sau apartamentul tău!