Despre avantajele pe care le prezintă un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura vorbesc majoritatea specialiștilor. Odată instalat, garantează crearea unui ambient plăcut și sigur pentru toți locatarii. Poate te întrebi de ce merită să faci o investiție atât de mare în contextul în care există și alte dispozitive care facilitează ventilarea aerului. Principalul motiv este că nu vei avea parte de aceeași eficiență. Printre cele mai mari plusuri pe care le aduce sistemul se numără eliminarea posibilității înmulțirii bacteriilor, tocmai datorită procesului ingenios de ventilație. Aerul viciat este înlocuit în mod constant, ceea ce presupune îndepărtarea particulelor de praf. Nici petele de mucegai sau umiditatea în exces nu îți vor mai da bătăi de cap.
Totuși, odată achiziționat, sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura nu poate oferi randamentul așteptat dacă nu este instalat conform standardelor de calitate și siguranță. Descoperă mai jos top greșeli pe care să le eviți în procesul de montaj, dar și informații utile despre funcționarea sistemului!
Centrala de ventilatie cu recuperator de caldura vs. centrală clasică electrică.
Un sistem de ventilație cu recuperator de căldură înlocuiește necesitatea unei centrale clasice, tocmai datorită felului în care este construit. Te întrebi care sunt principalele diferențe între cele două alternative? Ei bine:
Centrală cu ventilație și recuperator de căldură:
- Funcționare – Sistemul are la bază un principiu simplu – extragerea aerului viciat din interiorul clădirii și înlocuirea cu aer proaspăt din exterior. În plus, sistemul are un recuperator de căldură care transferă căldura din aerul evacuat către cel proaspăt intrat, astfel încât să se minimizeze pierderile de căldură.
- Eficiență energetică – Chiar dacă presupune o investiție destul de mare, sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura îți va permite să faci economii pe termen lung. Tocmai pentru că păstrează căldura din interiorul clădirii, ajută la reducerea costurilor de încălzire.
- Consum de energie – Sistemul folosește energie electrică pentru a asigura o funcționare conformă. Totuși, de obicei, consumul de energie este mai mic decât la o centrală electrică clasică.
- Investiție inițială – Într-adevăr, singurul dezavantaj pe care îl prezintă o centrala de ventilatie cu recuperator de caldura este că poate fi destul de scumpă. Însă, îți vei recupera cu siguranță investiția după primul an de utilizare.
Centrală electrică clasică:
- Funcționare – O asemenea centrală implică folosirea unor elemente de încălzire electrice, cum ar fi rezistențele, pentru a produce căldură. Montajul implică integrarea radiatoarelor și instalației de încălzire.
- Eficiență energetică – Încălzirea electrică directă poate fi mai puțin eficientă în comparație cu alte surse de încălzire, tocmai din cauza prețurilor în continuă creștere a resurselor.
- Consum de energie – În funcție de caracteristicile sistemului, poți întâmpina costuri de operare mai mari comparativ cu alternativa ventilației cu recuperare de căldură.
- Investiție inițială – De obicei, costurile inițiale pentru instalarea unui sistem de încălzire electrică sunt mai mici, ceea ce reprezintă un plus dacă ai un buget fix.
Ce ar trebui să ai în vedere atunci când montezi o centrala de ventilatie cu recuperator de caldura?
Să achiziționezi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura în detrimentul unei variante electrice îți va asigura mai mult ca sigur avantaje diverse. Însă, nu ai cum să resimți pe deplin beneficiile dacă tratezi cu superficialitate etapele de montare. Dacă te întrebi care sunt cele mai importante aspecte pe care să le ai în vedere, iată ce ar trebui să știi:
- Unitatea de ventilație cu recuperator de căldură trebuie plasată într-un loc accesibil pentru mentenanță și curățare. În caz contrar, eventualele probleme care pot apărea vor necesita intervenții suplimentare.
- Asigură o poziție care să permită distribuirea uniformă a aerului proaspăt în toate încăperile. Calculează rata de ventilație în funcție de numărul de persoane și dimensiunile încăperilor. Ia în calcul și activitățile zilnice derulate pentru a garanta confortul de care ai nevoie.
- Conductele care facilitează accesul aerului exterior în interior ar trebui izolate corespunzător. Astfel, vei preveni condensul și implicit riscul de uzură a sistemului.
- Contactează o echipă de specialiști pentru a se ocupa de etapele aferente instalării. Sistemele ingenioase precum cele de la Profi-air sunt livrate în condiții de siguranță. În plus, ai la dispoziție termen de garanție și expertiza profesioniștilor.
- E foarte important ca instalația de extragere a aerului să fie poziționată într-o zonă ferită de praf, fum sau alți factori pregnanți de poluare. Asigură-te că nu se află fix în stradă sau într-un loc în care obișnuiești să faci grătare sau focuri de tabără.
- Asigură-te că obiectele de mobilier sau decorațiunile din locuință nu obstrucționează deschiderea ușilor centralei. De asemenea, ai grijă ca centrala să nu fie prea aproape de perete pentru că vei întâmpina mai mult ca sigur probleme de manevrabilitate.
Unde nu ar trebui să instalezi o centrala de ventilatie cu recuperator de caldura?
Poate cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când instalezi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura este să alegi locul nepotrivit.
Iată care sunt spațiile în care nu ar trebui să integrezi centrala:
- Locuri cu niveluri ridicate de umiditate – Instalarea în locuri cu umiditate excesivă, cum ar fi băi, bucătării sau spații pentru depozitare neîncălzite, poate duce la condens și dezvoltarea mucegaiului. Treptat, calitatea aerului va avea de suferit – la fel și componentele sistemului. Nu vei avea altceva de făcut decât să investești în reparații și revizii constante.
- Zone expuse la temperaturi extreme – Dacă te-ai gândit să instalezi o centrala de ventilatie cu recuperator de caldura afară sau într-un garaj neîncălzit, ar trebui să renunți la idee. Temperaturile prea scăzute sau prea ridicate pot afecta eficiența sistemului și pot provoca probleme de funcționare. Intervalul de temperatură ideal este între 0 și 30 grade Celsius.
- În clădiri unde nu este fezabil din punct de vedere tehnic – Unele structuri sau construcții pot să nu permită instalarea unei astfel de centrale, tocmai din cauza limitărilor tehnice sau a spațiului disponibil.
Pentru a lua o decizie potrivită e indicat să consulți părerea unui specialist în domeniu. Cu ajutorul lui, vei avea parte de rezultatele dorite în materie de confort și funcționalitate.
Este recomandata instalarea ventilatiei cu recuperare de caldura pentru dormitor?
Majoritatea celor care vor să-și achiziționeze sistemul se întreabă dacă este recomandata instalarea ventilatiei cu recuperare de caldura pentru dormitor. Răspunsul este da, tocmai pentru că poate contribui semnificativ la îmbunătățirea rutinei de odihnă. Totuși, există aspecte pe care trebuie să le ai în vedere.
Iată doar câteva motive pentru care e indicată instalarea ventilatiei cu recuperare de caldura în dormitor:
- Calitatea aerului – Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură aduce aer proaspăt din exterior și extrage aerul viciat din interior. Astfel, contribuie la eliminarea factorilor poluanți, a alergenilor și umezelii din aerul interior. Ambientul alocat somnului și relaxării va înregistra o creștere a calității și eficienței.
- Reglarea temperaturii – Unul dintre avantajele principale ale sistemelor cu recuperare de căldură este că pot menține o temperatură constantă în interior, chiar și în sezoanele reci. Nu va mai trebui să te trezești în timpul nopții pentru a modifica setările centralei.
- Somn odihnitor – Un mediu confortabil, cu aer proaspăt și temperatură constantă, poate contribui la îmbunătățirea calității somnului. Dormitul într-un mediu bine ventilat poate avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate și bunăstării generale. Vei vedea cum stările de anxietate și nervozitate vor dispărea. În plus, diminețile vor fi mult mai energice și pline de viață. Gata cu insomniile sau tulburările de somn! Cu centrala de ventilatie cu recuperator de caldura, ai parte de avantaje diverse.
Totuși, dacă nu alegi un model premium, e foarte posibil ca sistemul să producă zgomote și vibrații deranjante în timpul nopții. Cel mai bine ar fi să-l montezi într-o cameră tehnică, în partea de nord a locuinței.
Beneficiile instalării unui sistem de ventilație cu recuperator de căldură sunt cât se poate de evidente. Însă, ai grijă cum îl montezi!
Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de o funcționare optimă!